Ce este tehnologia Li-Fi și cum ne influențează viața?
Internetul a schimbat în mod radical modul în care facem afaceri, socializăm și stăm la curent cu informațiile și evenimentele din întreaga lume. Cu toate acestea, în prezent, există majoritatea conexiunilor wireless care oferă conexiuni rapide și fiabile folosind tehnologii precum Wi-Fi și Bluetooth.
Dar, în această epocă rapidă, nevoile noastre se schimbă în fiecare zi și, prin urmare, este necesară o metodă de conectare mai rapidă și mai sigură pentru conexiunile de date mobile. Acest lucru a condus la o nouă tehnologie care este pe cale să schimbe în mod radical modul în care obținem acces la Internet. Această nouă tehnologie se numește Li-Fi (Light-Fidelity) și promite să ofere viteze de transfer de date de până la 100 de ori mai rapide decât Wi-Fi-ul curent.
Tehnologia Li-Fi și Beneficiile Sale
Tehnologia Li-Fi, de asemenea cunoscută sub numele de lumina Wi-Fi sau transferul de date în bandă largă cu lumină vizibilă, este o modalitate de a furniza conexiuni wireless folosind raza vizibilă a luminii. Acest concept a fost prima dată propus de profesorul Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh în 2011, iar conceptul a fost stârnit atunci când profesorul a observat că lumina poate fi folosită pentru a transmite date wireless.
De atunci, tehnologia Li-Fi a evoluat, cercetările profesorului Haas fiind dezvoltate de către un număr de companii, inclusiv PureLiFi, care este liderul în ceea ce privește tehnologia Li-Fi. În prezent, această tehnologie promite să ofere viteze de transfer de date de până la 100 de ori mai rapide decât Wi-Fi-ul curent și să ofere o conectivitate wireless și suplimentară în spațiile publice și private.
În acest articol, vom explora conceptul Li-Fi, avantajele și dezavantajele sale și cum se poate schimba viața noastră prin această tehnologie în viitor.
Ce este Li-Fi?
Li-Fi este o tehnologie de comunicații wireless în bandă largă care utilizează razele vizibile ale luminii pentru a transmite date. Principiul de bază al acestei tehnologii constă în faptul că modularea luminii poate fi folosită pentru a transmite date între dispozitivele echipate corespunzător.
În esență, dispozitivul Li-Fi trimite impulsuri de lumină vizibilă în spectrul vizibil (de la 400 până la 800 de nanometri). Aceste impulsuri de lumină sunt detectate de un receptor Li-Fi, de obicei, o antenă, care le convertesc în semnale de date pentru a fi prelucrate de către un calculator sau alte dispozitive.
Pentru a putea folosi tehnologia Li-Fi, este necesară instalarea unui punct de acces Li-Fi și a unui receptor Li-Fi. Acestea sunt instalate într-o cameră și emit lumină vizibilă în spectrul vizibil, care poate fi detectată de un receptor Li-Fi. Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce persoana se mișcă în cameră, semnalul Li-Fi se schimbă, oferind o conexiune wireless fără întrerupere.
Cum funcționează Li-Fi?
Tehnologia Li-Fi este destul de simplă și necesită instalarea unui punct de acces Li-Fi și a unui receptor Li-Fi.
Punctul de acces Li-Fi este un dispozitiv care poate fi conectat la un sistem de computere sau alte dispozitive, precum un router Wi-Fi sau un router cablu. Acesta va genera razele vizibile ale luminii care pot fi detectate de un receptor Li-Fi. Acesta este conectat la o placă de sunet care converteste semnalele în date, care sunt apoi prelucrate de dispozitivele care sunt conectate la punctul de acces.
Avantajele tehnologiei Li-Fi
Tehnologia Li-Fi prezintă o serie de avantaje față de tehnologiile Wi-Fi și Bluetooth curente. Acestea includ:
• Viteze de transfer mai rapide: Tehnologia Li-Fi poate oferi viteze de transfer de date de până la 100 de ori mai rapide decât Wi-Fi-ul curent. Acest lucru se datorează capacității de a modula lumină în impulsuri mai scurte și mai rapide și de a permite mai mulți utilizatori să se conecteze simultan la același rețea.
• Interferența minimă: Li-Fi utilizează razele vizibile ale luminii, care nu creează interferențe cu alte dispozitive wireless sau cablate. Acest lucru face ca tehnologia Li-Fi să fie mult mai fiabilă decât Wi-Fi-ul, care poate fi afectat de interferențe externe.
• Securitate sporită: Deoarece Li-Fi se bazează pe razele vizibile ale luminii, acestea nu pot fi detectate de dispozitive externe. Acest lucru face ca Li-Fi să fie mult mai securizat decât Wi-Fi-ul, care poate fi interceptat de către persoane neautorizate.
Urmărește-ne și pe Google News