DarkBert O nouă inteligență artificială învață exclusiv pe dark web

DarkBERT: O nouă inteligență artificială învață exclusiv pe dark web

DarkBERT nu este antrenat pe seturi de date colectate de pe web-ul de suprafață și se spune că este mult mai bun la navigarea în partea întunecată a internetului decât soluțiile anterioare.

ChatGPT de la OpenAI și alte modele lingvistice mari (LLM) sunt antrenate pe seturi de date aspirate ca seturi de date neclasificate din nișe publice de internet. Cu toate acestea, acest lucru exclude în mod evident deep web, partea de web care nu este indexată de motoarele de căutare generale. Se estimează că aceasta este de sute de ori mai mare decât web-ul de suprafață, care este ușor accesibil utilizatorilor obișnuiți prin intermediul motoarelor de căutare, iar rețelele cunoscute sub numele de dark web sau darknet reprezintă o parte relativ mică, dar importantă, a web-ului invizibil.

Pentru a le accesa, este nevoie de un software special sau de licențe speciale și oferă canale anonime pentru comunicare sau activități comerciale ilegale. O echipă de cercetători din Coreea de Sud a creat acum un nou model de inteligență artificială pentru a indexa aceste domenii online, pentru a obține o înțelegere mai profundă a ceea ce a devenit sinonim cu activitățile malițioase de pe dark web. La prima vedere, această utilizare a LLM-urilor pare descurajantă, dar cercetătorii învață un sistem numit DarkBERT pe dark web pentru a oferi noi instrumente de combatere a criminalității informatice, unde procesarea limbajului natural este deja în creștere.

Se presupune că este destul de bun

Căutarea acestor părți ale internetului este dificilă tocmai pentru că nu sunt indexate de Google și de alte motoare de căutare și sunt adesea accesibile doar prin programe specifice. Potrivit unei lucrări recente despre DarkBERT, modelul a fost conectat la rețeaua Tor, un sistem care oferă, de asemenea, acces la părți ale dark web-ului, unde a început apoi să își construiască propria bază de date din datele neprelucrate pe care le-a agregat de acolo. Deși acestea din urmă conțin o mulțime de informații, este evident că nu pot fi utilizate în starea lor neprelucrată, iar noul model lingvistic, spun cercetătorii, excelează în înțelegerea dark web mult mai bine decât alte soluții.

Acesta nu este primul exemplu de astfel de experimente: rapoartele menționează RoBERTa, pe care cercetătorii de la Facebook l-au creat în 2019 pentru a descoperi conținutul ascuns în mod intenționat în exemple de limbaj neanunțate. Creatorii DarkBERT au anunțat acum că modelul de clasificare pe care îl dezvoltă este mai eficient decât modelele lingvistice cunoscute (și preinstruite) și estimează că acesta va fi utilizat pentru o varietate de sarcini de securitate cibernetică – cum ar fi detectarea site-urilor web care fac trafic de ransomware și scurgeri de date sensibile sau monitorizarea jurnalelor dark web actualizate în mod regulat.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Căștile Google Pixel Buds Pro primesc noi culori și caracteristici

Agenția Spațială Europeană ne spune că suntem în pericol de ciocniri cosmice

Potențiala aderare a României la Schengen: Sprijinul Germaniei și ce înseamnă pentru țara noastră

Noul buton lateral pentru iPhone 15 Pro a fost dezvăluit

Pilot de vânătoare american: Există OZN-uri reale și nu sunt baloane

Epidemia de rujeola ne-a dat gata! Ministerul sănătății a bătut toba: „29 de județe sub cod roșu”

IKEA cere clienților să returneze încărcătorul USB defect. Afla detaliile aici.

Nu este deloc o glumă: un videoclip cu un OZN a fost publicat de Pentagon

Putin a stabilit deja data pentru declanșarea celui de-al treilea război mondial, spun experții

Traficanți internaționali de droguri prinși în România

TikTok, gata de luptă pentru alegerile europarlamentare: ce face aplicația pentru a informa cetățenii

Modelul OnlyFans a fost șocat când a descoperit că tatăl ei vitreg este cel mai mare fan al ei