cum-a-aparut-hartia

Cum a aparut hârtia si cum a cucerit globul.

Apariția și parcursul hârtiei prin lume. Să ne imaginăm pentru o clipă cum ar fi fără hârtie. Importanța și influența ei asupra umanității a fost covârșitoare. De aceea, producția hârtiei este considerată una dintre cele mai mari invenții ale lumii. Până s-a ajuns la hârtia de astăzi, un produs atât de obișnuit pentru noi, a fost nevoie de multe căutări și încercări pentru a găsi o modalitate care să permită omului să scrie și să păstreze experiențele de-a lungul anilor. Un precursor al hârtiei a fost papirusul.

Un material similar hârtiei, acesta a fost folosit mai întâi de egipteni, inca din Antichitate. Era produs din planta Cyperus papyrus și era obținut prin lipirea împreună a circa 20 de foi din măduva trestiei de hârtie, apoi erau aranjate în straturi alternative. Benzițele erau acoperite cu in și erau bătute cu ciocanul de lemn, iar la final se lustruia cu o piatră. Chiar dacă la prima vedere papirusul diferă de hârtia cunoscută astăzi, ele au la bază aceeași substanță: celuloza.

Papirusul a fost utilizat în întreaga lume până la mijlocul secolului al XI-lea, dar a dispărut definitiv în secolul al XVI-lea, după ce hârtia fusese deja inventată. Chiar dacă hârtia devenise cunoscută, o perioadă destul de lungă la curțile regale se utiliza papirusul pentru a redacta documente oficiale sau chiar diplome. În țara noastră există cel mai vechi papirus din Europa și se află la Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia.

Cine a inventat hârtia?

hartia
Cum a aparut hartia?

Prima hârtie obținută din deșeuri a fost inventată în China de către un demnitar chinez la Curtea Imperială, Ts’ai Lun. Materialele de bază folosite au fost canepa, resturi de textile și plase pescărești. Înainte de această inventie, chinezii scriau pe mătase sau pe tablite de bambus, o operație destul de costisitoare și anevoioasă. De-a lungul timpului, hârtiei inventate în anul 98 (după cum susține un document descoperit de specialiști) i-au fost aduse îmbunătățiri, ajungând în Asia Centrală abia în anul 751 și în Bagdad și Damasc în 793.”

In Europa, hartia a ajuns mai tarziu, la inceputul secolului al XII-lea. Initial, era produsa din materiale textile vechi, insa cu trecerea timpului, aceasta materie prima s-a epuizat si au fost necesare noi metode de obtinere. Francezul Antoine Ferchault de Reaumur a propus folosirea lemnului, inspirat de modul in care viespile isi construiau cuiburile. Acest lucru a eliberat industria hartiei de dependenta fata de zdrente si alte materiale textile. In Romania, primele fabrici de hartie au functionat incepand cu anul 1539, cum ar fi o moara de hartie din satul Orlat, langa Sibiu si la Brasov in 1546. Primul document oficial scris pe hartie a fost emis de domnitorul Mircea cel Batran in 1406

Primele bucati de hartie imprimate cunoscute astăzi sub numele de „helgen” reprezentau suveniruri religioase. Cel mai vechi este o ilustrație a Fecioarei Maria și datează din jurul anului 1418, fiind depozitată la Biblioteca Regală din Bruxelles. Primul fragment de tapet fabricat în Europa a fost găsit pe scândurile clădirii College of Christ din Cambridge, Anglia și datează din anul 1509. Se pare că hartia a fost fabricată la New York. Însă, prima asociație care a lipit tapetul pe pereți a fost înregistrată în 1599 în Franța, iar în 1675, Jean-Michel Papillon, un gravor francez, considerat de altfel inventorul tapetului, a început să producă benzi de hartie cu modele care, când erau lipite, se potriveau. Acesta ar fi, se pare, începutul folosirii tapetului. Cel mai vechi tapet care mai există și astăzi se află în Worchester și se crede că a fost realizat în 1680.”

Chiar daca la prima vedere hartia ar parea ca este neinsemnata, inventia ei a adus omenirii avantaje deosebite. Drumul sau prin lume a fost destul de anevoios iar evolutia dezvoltarii ei a fost urmarita cu mare interes.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cine a fost Andronic Comnenul: O privire asupra vieții și a domniei sale

Istoria Palatului Versailles

Arma secreta a lui Ceausescu

Istoria Sevillei – O incursiune fascinantă în trecutul acestui oraș seducător

Descoperă magia Dresdei – Istoria orasului în fiecare pas!

Istoria Ucrainei pe Scurt.

Adevarata poveste a „broscutei” Volkswagen

Prima biserica din lume: cea mai veche biserică catolică

Amman, orașul vechilor amfiteatre

Preotul care a încercat să-l ucidă pe Adolf Hitler

Descoperirea Radioactivitatii

Bibliotecile din Evul Mediu – Carti cu fermoare din aur