Marți, OpenAI ne-a dat o veste bombă: a început să se joace, experimental, cu o funcție nouă la serviciul lor de ChatGPT, care îi dă AI-ului o memorie mai bună. Adică, chatbotul o să își amintească ce i-ai spus tu sau alții între conversații – și o să îți răspundă în funcție de asta.
Până acum, modelele astea de limbaj mari aveau două feluri de memorie. Una era cea pe care o învățau când le antrenau – și alta era cea pe care le-o spuneau designerul chatbotului sau utilizatorul să facă sau să urmeze ca niște reguli după ce le porneau. Dar a doua asta era doar pe timpul conversației sau al sesiunii – adică, dacă începeai o conversație nouă cu ele, uitau ce le-ai zis tu înainte. Ba chiar, dacă vorbeai prea mult cu ele, uitau și ce le-ai zis la începutul conversației.
Dar noutatea pe care o aduce OpenAI acum e că ChatGPT o să își țină minte anumite informații și amintiri dincolo de ce se numește fereastra de context. Adică, o să își amintească chestii ca stilul sau formatul răspunsurilor pe care le vrei tu de la chatbot sau alte lucruri care îi influențează răspunsul – de exemplu, din ce țară ești, dacă ești băiat sau fată sau cu ce te ocupi și ce tehnologii folosești.
Mai mult, OpenAI zice că memoria asta mai lungă o să fie bună și pentru firme și echipe, unde diferiți oameni pot lucra împreună sau își pot continua treaba prin a avea, practic, o memorie comună cu instrucțiunile lor. Dar sunt și riscuri posibile, dintre care cele mai nasoale ar fi să îți scape datele sau să devină răspunsurile chatbotului foarte plictisitoare. Memoria asta nouă a ChatGPT nu e încă pentru toți, ci doar pentru unii norocoși aleși la întâmplare.
Urmărește-ne și pe Google News