Cele mai scumpe orașe din lume în care să locuiești în 2023.

Cele mai scumpe orașe din lume în care să locuiești în 2023.

Știu că mulți dintre voi vă întrebați dacă merită să vă mutați în altă parte, dacă vă puteți permite să călătoriți sau dacă vă puteți bucura de o viață de calitate în locul în care sunteți acum. Există o organizație care se ocupă de a compara costul vieții în diferite orașe din lume, folosind un indice care ia în calcul prețul a sute de produse și servicii. Acest indice se numește Indicele Mondial al Costului Vieții și este realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) .

Indicele Mondial al Costului Vieții este publicat anual și arată unde viața este ieftină sau scumpă, comparând 173 de orașe mari din întreaga lume . Autorii analizează prețul de achiziție a 200 de bunuri și 400 de servicii, cum ar fi alimente, îmbrăcăminte, transport, închiriere, utilități, educație, sănătate și divertisment . Indicele este bazat pe un oraș de referință, care este New York, și are valoarea de 100. Astfel, un oraș cu un indice mai mare de 100 este mai scump decât New York, iar unul cu un indice mai mic de 100 este mai ieftin .

Potrivit ultimului raport, publicat în decembrie 2023, viața în lume a devenit cu 7,4% mai scumpă decât anul trecut, dar ritmul de creștere încetinește, prețurile urmând să crească cu 8,1% între 2021 și 2022 . Acest lucru se datorează în mare parte efectelor pandemiei de COVID-19, care a afectat economia globală, cererea și oferta de bunuri și servicii, cursurile de schimb valutar și inflația .

Dar care sunt cele mai scumpe orașe din lume în care să trăiești în 2023?

Ei bine, surpriza este că nu există un singur oraș care să dețină acest titlu, ci două: Singapore și Zurich . Aceste două orașe au un indice de 136, ceea ce înseamnă că viața în ele este cu 36% mai scumpă decât în New York . Singapore este liderul de anul trecut, iar Zurich a urcat șase locuri datorită întăririi francului elvețian. În orașul-stat asiatic, îmbrăcămintea și transportul sunt în mare parte de vină pentru scumpirea vieții, în timp ce în Elveția este vorba mai degrabă de prețul alimentelor, al bunurilor de uz casnic și al facilităților de agrement.

Pe un loc trei comun se află New York și Geneva, cu un indice de 130. În primul caz, prețurile au crescut sub medie, motiv pentru care a coborât de pe primul loc. În al doilea caz, prețurile au crescut peste medie, motiv pentru care a urcat șapte locuri . Pe locul cinci se află Hong Kong, cu un indice de 127, un alt membru asiatic al topului zece .

Cele mai ieftine locuri nu înseamnă neapărat și cele mai bune locuri în care să trăiești. Din păcate, unele dintre ele sunt afectate de conflicte, sancțiuni, instabilitate politică și socială, corupție, sărăcie și lipsă de infrastructură . Damascul din Siria se află la coada listei, cu un indice de 25, urmat de Teheran, capitala Iranului, cu un indice de 27, și Tripoli din Libia, cu un indice de 28 .

Iată topul celor mai scumpe orașe din lume în 2023, conform Indicelui Mondial al Costului Vieții:

OrașȚarăIndice
ZurichElveția136
SingaporeSingapore136
New YorkSUA130
GenevaElveția130
Hong KongChina127
Los AngelesSUA124
ParisFranța122
Tel AvivIsrael121
CopenhagaDanemarca121
San FranciscoSUA120

Sper că v-ați făcut o idee despre cât de mult costă să trăiești în diferite orașe din lume. Dacă v-ați gândit să vă mutați sau să vizitați unul dintre ele, acum știți la ce să vă așteptați. Dar nu uitați că costul vieții nu este singurul factor care contează pentru calitatea vieții. Există și alte aspecte, cum ar fi siguranța, sănătatea, educația, cultura, mediul, oportunitățile și fericirea, care pot face diferența între un oraș bun și unul excelent.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zidurile Constantinopolului – Mărturii ale unor epoci istorice

Lima, Perú: O Destinație Turistică de Vizitat

Descopera Minunile Pesterii Sura Mare!

Frankfurt pe Main – Orasul financial international al Germaniei

De 850 de ani, admirăm cel mai faimos reper arhitectural din lume

Descopera frumusetea Ankara – Orasul lui Ataturk

Hawaii – Paradisul nostru.

Povestea Castelului Peleş.O perla de arhitectura Romaneasca.

Atomium – Un simbol al Bruxelles-ului si al Europei

Domul din Milano – O Calatorie Inconjuratoare a Unui Simbol Monumental

Istoria orasului Rodos – O privire asupra istoriei unui oras fascinant

Orașul Valletta – orasul Cavalerilor de Malta