Captivitatea papilor la Avignon

Ce este captivitatea papilor la Avignon?

Captivitatea papilor la Avignon (sau Captivitatea Avignonului) a fost o perioadă de aproximativ 70 de ani (1309-1377) când papii au fost forţaţi să îşi schimbe sediul de la Roma la Avignon, un oraş din sudul Franţei. Această perioadă de istorie a fost marcată de o mare rivalitate între papii de la Roma şi papii de la Avignon, care au condus la mari schimbări în relaţia dintre Biserica Catolică şi Statele Medievale.

Captivitatea papilor la Avignon
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Motivele captivităţii papilor la Avignon

Principalul motiv pentru captivitatea papilor la Avignon a fost că papa Clement V a fost forţat să se mute de către regele Franţei, Filip al IV-lea, care a fost nemulţumit de încercarea papală de a-l supune justiţiei. Filip al IV-lea nu a vrut ca papa să se întoarcă la Roma, unde ar fi putut fi influenţat de nobilii italieni sau de alte grupuri politice. Papii au fost nevoiţi să se mute la Avignon, unde regele Franţei avea mai multă putere asupra lor.

De asemenea, captivitatea papilor la Avignon a fost cauzată şi de seceta severă din Italia la vremea respectivă, ceea ce a dus la scăderea numărului de oameni şi la o economie slabă. Aceasta a contribuit la creşterea sărăciei şi a criminalităţii în Roma, ceea ce a împiedicat papii să se întoarcă acolo.

Efectele captivităţii papilor la Avignon

Captivitatea papilor la Avignon a avut multe efecte asupra Bisericii Catolice, dar şi asupra populaţiei din întreaga Europă.

Primul efect a fost schimbarea relaţiei dintre papii de la Roma şi papii de la Avignon, care au condus la împărţirea Bisericii Catolice în două parti. În unele regiuni, au existat conflicte între papii de la cele două locaţii, care au dus la scindarea Bisericii Catolice în două parti, ceea ce s-a numit „schisma din anii 1378-1417”.

De asemenea, captivitatea papilor la Avignon a avut un impact semnificativ asupra populaţiei din Europa. Oamenii au început să fie mai sceptici faţă de autoritatea Bisericii Catolice, iar această schimbare a dus la creşterea numărului de protestanţi şi la apariţia noilor religii.

Cum s-a încheiat captivitatea papilor la Avignon?

Captivitatea papilor la Avignon s-a încheiat în 1377, când Papa Grigore XI s-a întors la Roma. Acest lucru a fost posibil datorită creşterii puterii papalităţii, datorită înfrângerii franceze în „Războiul de 100 de ani” şi datorită schimbării relaţiilor dintre Franţa şi Italia.

În cele din urmă, captivitatea papilor la Avignon s-a încheiat când papii au fost capabili să se întoarcă la Roma, unde au putut să-şi reia autoritatea asupra Bisericii Catolice.

Concluzie

Captivitatea papilor la Avignon a avut o mare influenţă asupra Bisericii Catolice, precum şi asupra populaţiei din întreaga Europă. Această perioadă a Bisericii Catolice a fost marcată de o mare rivalitate între papii de la Roma şi papii de la Avignon, care au condus la schimbări profunde în relaţia dintre Biserica Catolică şi Statele Medievale. În cele din urmă, captivitatea papilor la Avignon s-a încheiat în 1377, când Papa Grigore XI s-a întors la Roma. Acest lucru a permis papilor să-şi reia autoritatea asupra Bisericii Catolice.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Betleem – Pamantul Nasterii Domnului

Povestea Castelului Peleş.O perla de arhitectura Romaneasca.

Hipodromul din Istanbul: locul unde istoria prinde viata

Descoperă magia Praga – o istorie de milenii!

Istoria orașului Bagdad – cer galben si roz ce palpita…

Orașul Valletta – orasul Cavalerilor de Malta

Oceanul Indian – Explorând bogăţia acestuia

Sankt Petersburg, orasul lui Petru cel Mare

Ce să faci în Brașov: top 5 atracții turistice

Orasul Tallinn – Odeste Indragostiti de Baltic!

Petra, cetatea ascunsa in munti

Orașul legendar antic Zagreb .