Dacă e să dăm crezare previziunilor, streamingul este pe cale să treacă la un alt nivel datorită noului standard Wi-Fi 7, care promite viteze foarte rapide și mai puțină latență, marcând un nou nivel de calitate pentru vizionarea de videoclipuri la domiciliu. De asemenea, ar putea face o diferență semnificativă în ceea ce privește calitatea sunetului, permițând muzicii digitale să ajungă din urmă experiența de ascultare analogică.
Sună familiar – da, asta au promis experții cu Wi-Fi 6, nu-i așa? Dar Wi-Fi 6 a fost conceput mai mult pentru explozia numărului de dispozitive conectate fără fir, în timp ce Wi-Fi 7 se referă la viteză. De fapt, ar putea fi ceea ce aveți nevoie pentru a exploata potențialul streamingului 8K, de exemplu.
Ce este Wi-Fi 7:
WiFi 7 este standardul WiFi viitor, care oferă viteze de transfer de date mult mai mari și o eficiență sporită a rețelei. Acesta funcționează pe toate cele trei benzi (2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz) și utilizează o lățime de bandă de 320 MHz, o modulație de 4096-QAM și o tehnologie Multi-RU și Multi-Link. WiFi 7 este compatibil cu generațiile anterioare de WiFi și poate oferi o experiență online mai bună pentru divertisment, productivitate și eficiență.
Wi-Fi 7 este următoarea generație a tehnologiei Wi-Fi. Denumirea sa tehnică este IEEE 802.11be EHT, în timp ce Wi-Fi 6 era IEEE 802.11ax. IEEE este un acronim pentru Institutul Inginerilor Electrici și Electroniști, organul care stabilește standardele industriale. Partea EHT din denumirea Wi-Fi 7 înseamnă „Extremely High Throughput”. Cu alte cuvinte, este rapid.
Deși Wi-Fi 6 poate părea nou, acesta a sosit în 2019. A fost urmat în 2021 de wi-fi 6E, care a deschis banda de 6 GHz, alături de benzile de 5GHz și 2,4GHz utilizate în versiunile anterioare. Wi-Fi 7 folosește aceleași trei benzi, dar viteza sa este cu mult peste cea a predecesorului său. Acest lucru se datorează în parte faptului că pune la dispoziție canale radio de 320 MHz la 6 GHz – de două ori mai largi decât canalele de 160 MHz la 5 GHz, putând astfel oferi o viteză de transmisie dublă.
Cât de rapid este Wi-Fi 7?
Foarte rapid. Ni se promite o rată maximă de transfer de date de 46 Gbps, față de 9,6 Gbps în cazul Wi-Fi 6. Este de aproape cinci ori mai rapid. Evident, acesta este maximul și nu ceea ce ne putem aștepta în fiecare zi. Multe lucruri depind de ce dispozitive folosiți, de câte conectați simultan și de cât de aproape sunt acestea de routerul wireless (și dacă semnalul trebuie să treacă prin pereți sau bariere pentru a ajunge la dispozitiv).


Oh, și nu uitați că, dacă doriți nu numai să vă tunați rețeaua de acasă în acest fel, ci și să vă bucurați de avantajele vitezei atunci când vă conectați la world wide web, veți avea nevoie deocamdată de o conexiune în bandă largă ridicol de rapidă. Din păcate, operatorii din România nu sunt încă la acest nivel, cel mai puternic pachet de internet disponibil pentru consumatorii rezidențiali nefolosind nici măcar un sfert din lățimea de bandă teoretică a Wi-Fi 6.
Specificatii technologiei WI-FI 7
Caracteristică | Descriere |
---|---|
Nume | Wi-Fi 7 |
Standard IEEE | 802.11be |
Lansare | 2023 |
Viteză maximă | 46 Gbps |
Lățime de bandă | 20, 40, 80, 80+80, 160, 320 MHz |
Frecvență | 2.4, 5, 6 GHz |
Modulație | 4096-QAM OFDMA |
MIMO | 16×16 MU-MIMO |
MLO | Da |
Securitate | WPA 3 |
Latență | Redusă |
Care sunt avantajele Wi-Fi 7?
Care este atunci rostul acestei viteze? Vitezele mai mari înseamnă că filmele și emisiunile TV se încarcă mult mai repede atunci când se face streaming de la servicii precum Netflix și Disney Plus. Iar dacă le descărcați pentru vizionare offline, va trebui să așteptați mult mai puțin. Acest lucru poate fi util, de exemplu, dacă trebuie să prindeți un avion și doriți să descărcați rapid câteva filme pe tabletă pentru a trece timpul la etaj. Deoarece Wi-Fi 7 are o capacitate mai mare, poate suporta mai multe dispozitive la viteze mai mari. Acest lucru înseamnă că, dacă aveți mai multe persoane în gospodărie care fac streaming de filme în același timp, acestea nu vor avea buffer sau lag, chiar și în 4K.


De asemenea, și timpul de așteptare a conexiunii va fi mai mic, cu mai puțină latență. De acest lucru vor beneficia în primul rând gamerii care doresc cel mai rapid timp posibil între apăsarea unui buton și acțiunea corespunzătoare pe ecran, dar va pune capăt și problemelor de sincronizare a expresiilor de buze (presupunând, desigur, că televizorul dvs. va fi conștient de acest standard).
Jucătorii vor aprecia, de asemenea, utilizarea AR/VR pe care o va permite lățimea de bandă suplimentară. Aceste aplicații necesită, de obicei, viteze mai mari, așa că așteptați-vă să vedeți mai multe aplicații și jocuri care folosesc această tehnologie.
Ce va însemna Wi-Fi 7 pentru ascultarea muzicii fără fir?
Pe scurt, îmbunătățiri peste tot. Aceasta este opinia producătorului de cipuri Qualcomm, care a dezvăluit recent două platforme audio care ar putea pune bazele unor căști wireless mai inteligente și cu un sunet mai bun. Datorită lățimii de bandă suplimentare oferite de protocoale precum Wi-Fi 7, wi-fi ar putea înlocui Bluetooth ca tehnologie implicită pentru căștile fără fir.
Qualcomm susține că cipurile S7 și S7 Pro Gen 1 vor îmbunătăți durata de viață a bateriei și anularea activă a zgomotului, precum și extinderea posibilităților de personalizare a sunetului și a altor funcții bazate pe inteligența artificială. Qualcomm numește acest suport wi-fi „micro-power”, care funcționează împreună cu tehnologia XPAN (Expanded Personal Area Network) a companiei pentru a permite o lățime de bandă mai mare și o calitate mai bună a sunetului. De asemenea, crește raza de acțiune wireless.


Ideea este că căștile cu cipul S7 Pro Gen 1 vor putea să se conecteze la o rețea wireless de acasă pentru a oferi un sunet de înaltă rezoluție „fără pierderi”, cu o rezoluție de până la 192 kHz, fără a fi nevoie să se afle în imediata apropiere a dispozitivului sursă. Conectivitatea Bluetooth va permite o calitate audio „fără pierderi” de până la 16 biți la calitate CD, în timp ce raza de acțiune va fi de până la 20 m (desigur, raza de acțiune practică este de obicei mult mai mică decât aceasta). Aici intervine noul wi-fi, care poate prelua controlul atunci când căștile ies din raza de acțiune a Bluetooth, iar Qualcomm spune că această comutare va fi automată și fără întreruperi.
Producătorul de cipuri promite 10 ore de autonomie a bateriei cu streaming de muzică „fără pierderi” la 96 kHz. De asemenea, promite capacități de inteligență artificială – cum ar fi anularea zgomotului.
Când va sosi Wi-Fi 7?
Este deja aici. Dispozitivele Wi-Fi 7 sunt disponibile de câteva luni, dar specificațiile finale pentru Wi-Fi 7 nu sunt încă definitive și nu multe dispozitive vor putea profita pe deplin de potențialul său. Routerul Wi-Fi 7 prezentat recent de Qualcomm permite viteze de 10 Gbps – mai puțin de un sfert din viteza reală a Wi-Fi 7 și, de fapt, abia dacă este mai rapid decât Wi-Fi 6 – dar este prezentat ca oferind „viteze fulgerătoare”.
Bineînțeles, veți avea nevoie de dispozitivele potrivite (smartphone, streamer, laptop, televizor) pentru a profita de Wi-Fi 7. Pixel 8 și 8 Pro de la Google, de exemplu, sunt deja compatibile cu Wi-Fi 7, la fel ca și OnePlus 11 și Samsung Galaxy S24 care va sosi cu WI-FI 7. iPhone 15 Pro și Pro Max au Wi-Fi 6E, în timp ce iPhone 15 are pur și simplu vechiul Wi-Fi 6.
Așadar, se poate spune că Wi-Fi 7 nu este încă un standard larg răspândit, dar să sperăm că va deveni unul cât mai curând și va forța furnizorii de servicii de internet să își modernizeze rețelele ceva mai repede.


Urmărește-ne și pe Google News