Betavolt. O baterie nucleară mică și puternică ar putea schimba viitorul tehnologiei.

Betavolt. Bateria nucleară mică și puternică care ar putea schimba viitorul tehnologiei.

Betavolt, un startup din China, a creat o baterie nucleară care poate produce curent timp de 50 de ani fără să fie încărcată sau întreținută – folosind 63 de izotopi nucleari într-un modul cât o monedă. Această baterie de ultimă oră, care se testează acum experimental, ar putea fi fabricată în masă pentru dispozitive ca smartphone-urile și dronele. Bateria are și funcții de siguranță, cum ar fi protecția la radiații externe și rezistența la temperaturi foarte mari sau mici. Tehnologia a fost folosită prima dată pentru navele spațiale din SUA și URSS, iar acum a fost micșorată în cadrul planului cincinal al Chinei, Betavolt vrea să facă o baterie de 1 watt pentru dispozitive care au nevoie de multă energie până în 2025.

Betavolt nuclear battery

Betavolt, cu sediul în Beijing, a prezentat o baterie nucleară revoluționară care, conform The Independent, poate alimenta dispozitive timp de până la 50 de ani fără să fie încărcate sau întreținute. Această baterie inovatoare este un pas mare în miniaturizarea energiei nucleare, pentru că pune 63 de izotopi nucleari într-un modul cât o monedă.

Bateria nucleară de la Betavolt, care se testează acum pilot, este gata să fie produsă în masă. Dispozitivul ar putea fi folosit pentru o gamă largă de dispozitive electronice comerciale, ca smartphone-urile, dronele și altele. Compania crede că tehnologia va fi foarte utilă în sectoarele care au nevoie de surse de energie de lungă durată, ca domeniul spațial, dar și dispozitive cu inteligență artificială, dispozitive medicale, microprocesoare, senzori avansați și chiar micro-roboți. De aceea, Betavolt speră că această baterie va pune China în fruntea revoluției tehnologice în domeniul inteligenței artificiale.

Bateria funcționează pe baza conversiei energiei eliberate de izotopii care se descompun în curent – un concept care a fost testat cu astfel de baterii în secolul XX. În trecut, SUA și URSS au folosit această tehnologie pentru nave spațiale, sisteme subacvatice și stații științifice izolate, dar dimensiunea și costul mare al acestora au fost bariere mari pentru adoptarea lor.

De aceea, s-a căutat miniaturizarea, care s-a realizat acum în cadrul planului cincinal al Chinei. Dezvoltarea unor “elemente nucleare” asemănătoare se face și în diverse institute de cercetare din SUA și Europa.

Modelul inițial al Betavolt produce 100 de microwați de putere și 3 volți într-un modul mic de 15x15x5 milimetri cubi. Până în 2025, compania vrea să crească această valoare la o baterie de 1 watt. Dimensiunile mici ale acestor baterii permit folosirea lor în serie pentru a genera mai mult curent. Rezultatul ar putea fi telefoane mobile care nu trebuie încărcate niciodată sau drone care pot zbura la infinit.

Designul stratificat al bateriilor nucleare previne focurile sau exploziile bruste în caz de impact puternic, iar acestea funcționează bine la temperaturi între -60 de grade Celsius și 120 de grade Celsius.

Betavolt subliniază că bateriile lor nucleare sunt complet sigure și nu emit radiații externe, ceea ce le face potrivite pentru alimentarea dispozitivelor sensibile, ca dispozitivele medicale. După descompunere, izotopii se transformă într-o formă stabilă, neradioactivă de cupru și, deci, nu prezintă niciun risc pentru mediu sau poluare.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Imagini oficiale cu Samsung Galaxy A55, cu o nouă ramă metalică

Noi căști cu anulare a zgomotului anunțate de HMD: Nokia Clarity Earbuds 2+

Android Feature Drop din februarie aduce 9 noi funcționalități.

Google Pixel Fold 2 se arată în toată splendoarea: ce are nou și când apare

De ce Google vrea sa mute bara de căutare jos pe Android, după modelul Apple.

Gemini: Google a creat o inteligență artificială care le face pe Chat GPT să pară o jucărie.

Călătorie în timp: vizualizați site-uri web vechi, chiar și în browsere retro

Huawei Pocket 2, surprins în imagini. Cum arată telefonul flip al chinezilor?

Aplicația Signal devine mai sigur și mai tare.

Xiaomi 14 Ultra are un Oreo uriaș pe spate. Ce mai ascunde?

Samsung One UI 6 poate să-ți strice telefonul Galaxy? Ce trebuie să știi înainte de a face update

Android 14 și Wear OS 5: ce ne așteaptă la ceasurile inteligente din 2024