Dacă ești din UE, probabil că ai auzit de DMA, adică Actul privind piața digitală europeană, care intră în vigoare de săptămâna asta. Acest act îi obligă pe cei de la Google și alte companii mari de tehnologie să își adapteze serviciile și platformele la noile reguli. Google a anunțat deja ce schimbări vor avea loc în UE săptămâna asta și noi ți le prezentăm pe scurt.
Prima schimbare este la telefoanele Android noi, care vor avea un ecran suplimentar de alegere a utilizatorului. Acest ecran îți va permite să alegi ce browser vrei să folosești la configurarea telefonului, pe lângă ecranele de alegere a browserului și a motorului de căutare care apar deja când deschizi Play Store. Chrome va avea și el un ecran de alegere a motorului de căutare, atât pe desktop, cât și pe iOS, ca să respecte DMA.
Google Search și Play Store nu scapă neschimbate
Google a mai făcut și alte modificări la experiența de căutare, peste 20 la număr, ca să se conformeze noilor reglementări. Printre acestea se numără noi unități de agregare și “cipuri” de rafinare, care îți vor arăta rezultate de pe alte site-uri în domenii ca bilete de avion, locuri de muncă și produse. Un lucru interesant este că Google Flights a dispărut de pe pagina de rezultate, fiind înlocuit de noua unitate de agregare).
O altă noutate importantă vine la 6 martie, când Google va permite aplicațiilor din Play Store să se lege la oferte din afara aplicației.
Până acum, Google le-a oferit dezvoltatorilor de aplicații din UE posibilitatea să aibă opțiuni alternative de facturare, adică să își folosească propriul sistem de facturare, pe lângă cel al Google. Acum, Google extinde această posibilitate și la dezvoltatorii de jocuri, care își pot alege singuri sistemul de facturare, fără să fie nevoie să folosească cel al Google.
În sfârșit, utilizatorii din UE au acum opțiunea să își lege sau nu serviciile Google pe care le folosesc. Dacă blochezi această opțiune, Google nu va mai putea să îți personalizeze conținutul și publicitatea pe alte servicii Google, folosind datele de la un serviciu. Google spune că poți alege să îți lege toate serviciile principale, niciuna sau doar unele dintre ele.
Urmărește-ne și pe Google News