Săptămâna aceasta, într-o mișcare care a zguduit scena digitală, Joe Biden, președintele Statelor Unite, a pus semnătura pe un document cu potențial istoric: un act normativ menit să radă de pe hartă fenomenul TikTok în America. Iar acum, zvonurile se întețesc că și bătrânul continent ar putea urma exemplul, cu liderii europeni părând să privească cu o doză de scepticism platforma de socializare născută în China.
În inima Americii, neliniștea e palpabilă: TikTok, cu rădăcinile sale adânc înfipte în solul companiei chineze ByteDance, ar putea fi interzisă dacă nu își schimbă proprietarul. Răspunsul ByteDance? Un refuz categoric, preferând să vadă aplicația interzisă decât să cedeze la presiuni. Evident, nu vor sta cu mâinile în sân: vor ataca în justiție orice încercare legislativă americană de a-i cenzura prezența.
Și cum vântul schimbării suflă peste ocean, în Europa se aud ecouri similare. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, într-o dezbatere recentă despre viitoarele alegeri ale Comisiei din 2024, a lăsat să se înțeleagă că un ban european asupra TikTok „nu este de neglijat”. Mai mult, a subliniat că instituția pe care o conduce a fost pionieră, interzicând aplicația pe dispozitivele sale oficiale, demonstrând astfel că pericolul pe care îl reprezintă TikTok este bine înțeles.
Pentru moment, nu s-au anunțat măsuri specifice, dar cert este că viitorul TikTok în Uniunea Europeană nu mai pare atât de sigur. Comisia Europeană, cu ochii pe ascensiunea fulminantă a platformei, își exprimă îngrijorarea nu doar față de umbra influenței chineze, ci și față de neglijarea presupusă a sănătății mintale a utilizatorilor, precum și față de impactul potențial devastator asupra dezvoltării adolescenților.


Urmărește-ne și pe Google News