5G consumă mai repede bateriile dispozitivelor

5G consumă mai repede bateriile dispozitivelor

Tehnologia 5G consumă bateriile smartphone-urilor mai repede decât rețelele 4G-LTE. Aceasta este concluzia unui test global recent realizat de Ookla

Un test recent efectuat de furnizorul de servicii web cu sediul în SUA privind performanța accesului la internet la nivel mondial a constatat că rețelele 5G golesc bateriile telefoanelor cu 6-11% mai repede decât 4G-LTE, generația anterioară de rețele mobile.

banner

Acest lucru nu înseamnă că rata este aceeași pentru fiecare telefon mobil, desigur; multe depind de chipset-ul SoC din dispozitivul inteligent.

Un sistem pe cip (SoC – system-on-chip) este un circuit integrat care conține toate componentele unui computer sau ale unui alt dispozitiv electronic integrate pe un singur cip.

Din experiența Ookla, Snapdragon de la Qualcomm este cel mai eficient SoC bazat pe Android. Cel mai recent flagship al producătorului de semiconductori, Snapdragon 8 Gen 2, are cel mai mic consum de baterie dintre toate SoC-urile din analiza lor, cu 31% pe 5G și 25% pe 4G-LTE.

În timp ce diferența dintre utilizarea 4G-LTE și 5G nu pare să se reducă în timp atunci când se analizează consumul de baterie, noile generații de SoC-uri de la Qualcomm, MediaTek, Samsung și Google au îmbunătățit semnificativ eficiența în comparație cu versiunile anterioare.

Cel mai recent flagship de la MediaTek, Dimensity 9200, de exemplu, a arătat o consumare a bateriei de 34% atunci când a utilizat 5G, față de 45% pentru generația anterioară, Dimensity 9000.

Experții operatorului le recomandă utilizatorilor de smartphone-uri, în special celor îngrijorați de impactul 5G asupra duratei de viață a bateriei, să ia în considerare posibilitatea de a face upgrade.

Pentru cei care au dispozitive cu capacitate 5G și care preferă să utilizeze rețelele 4G-LTE din cauza preocupărilor legate de durata de viață a bateriei, trecerea la cele mai recente smartphone-uri premium și activarea serviciului 5G ar putea aduce, în unele cazuri, performanțe similare ale bateriei.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 menționat anterior, de exemplu, a înregistrat un consum al bateriei de 31% atunci când a utilizat 5G, în timp ce generația anterioară Snapdragon 8 Gen 1 a obținut 32% pe 4G-LTE.

graficon consum baterie 5g ookla
Testul facut de OOKLA

SoC-urile enumerate în grafic au fost testate pe unele dintre cele mai importante piețe din lume prin identificarea tuturor dispozitivelor din locația în care a fost efectuată măsurarea care aveau o încărcare a bateriei de 100% în timpul orelor de dimineață, care a fost apoi comparată cu nivelul minim al bateriei dispozitivelor în timpul după-amiezii (12:00-18:00).

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce înseamnă căști bune cu anulare a zgomotului? Îți arătăm noi!

Spotify ajunge la o jumătate de miliard de utilizatori

Ghid pentru începători despre securitatea cibernetică: Cum să-ți protejezi activele digitale