UNESCO avertizează asupra riscurilor pe care le prezintă implanturile cerebrale cu inteligență artificială

UNESCO avertizează asupra riscurilor pe care le prezintă implanturile cerebrale cu inteligență artificială

Agenția ONU consideră fantastic modul în care neurotehnologia poate reda vederea sau mișcarea oamenilor, dar nu mai este entuziasmată atunci când aceasta poate manipula gândurile oamenilor.

Într-un avertisment emis săptămâna trecută, UNESCO a declarat că combinația dintre frenezia neurotehnologiei (implanturi, scanări etc.) și inteligența artificială reprezintă o amenințare la adresa vieții private mentale a oamenilor. Prin urmare, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a început să elaboreze un cadru etic global pentru a aborda preocupările legate de drepturile omului în ceea ce privește neurotehnologia, care depășesc cercetările care vizează restabilirea tulburărilor neurologice, a mișcărilor, a comunicării, a vederii sau a auzului, relatează AFP News, citând-o pe Mariagrazia Squicciarini, economist în domeniul inteligenței artificiale din cadrul UNESCO.

banner

Având în vedere capacitățile de învățare și de procesare ale inteligenței artificiale, convergența dintre inteligența artificială și neurotehnologie este „de mare anvergură și potențial dăunătoare”, potrivit agenției specializate a ONU. În cadrul unei conferințe desfășurate la Paris în urmă cu câteva zile, Squicciarini a declarat că ne îndreptăm spre o lume în care algoritmii ne vor permite să decodificăm procesele mentale ale oamenilor și, prin aceasta, să influențăm direct procesele cerebrale care stau la baza intențiilor, emoțiilor și deciziilor acestora. UNESCO consideră că tehnologia este fantastică, dar sunt necesare orientări etice pentru a proteja drepturile omului.

Un raport recent al organizației, potrivit AFP, arată că, între 2010 și 2020, investițiile companiilor de neurotehnologie au crescut de 22 de ori, ajungând la peste 33 de miliarde de dolari. De asemenea, numărul de brevete pentru dispozitive neurotehnologice s-a dublat între 2015 și 2020, aproape jumătate dintre acestea fiind înregistrate în SUA. Se preconizează că industria globală va ajunge la 24,2 miliarde de dolari până în 2027, în timp ce cercetătorii au reușit deja să transforme ceea ce gândesc subiecții umani în cuvinte scrise, în condițiile potrivite, iar Neuralink a primit permisiunea de a-și testa implanturile cerebrale pe oameni.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La ce ajută aerosolul:Cum să folosești,care sunt beneficiile sale.

Cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice

Roku TV. Un jucător nou, puternic pe piața TV – CU MODELE IEFTIN!