Una dintre cele mai impunatoare bisericii din Capitala:Domnita Balasa

Una dintre cele mai impresionante biserici din București este Domnița Bălașa, situată în apropierea clădirii Tribunalului, pe malul Dâmboviței. Inițial, aceasta făcea parte din Ansamblul spitalicesc brâncovenesc, o instituție tradițională care a fost extinsă și modernizată de-a lungul anilor. După demolarea spitalului în 1985, biserica a fost înconjurată de blocuri, dar a rămas locul unor evenimente mondene, precum nunți, botezuri și alte ceremonii religioase, fiind renumită pentru solemnitatea slujbelor și, mai ales, pentru corul desăvârșit.

Acest lăcaș a fost construit în anul 1736 de Domnița Bălașa, una dintre fiicele supraviețuitoare ale voievodului Constantin Brâncoveanu, ca biserică de mănăstire. În această biserică au funcționat o școală cu predare în limba română, un azil de bătrâni și un adăpost de noapte. După renovările din 1784, clădirea a fost reconstruită de Banul Grigore Basarab Brâncoveanu și apoi de Safta Grigore Basarab Brâncoveanu, Baneasa. Lucrările de renovare au avut loc în anii 1831 și 1842.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, biserica a fost complet reconstruită conform planurilor marelui arhitect Alexandru Orăscu, primind forma pe care o cunoaștem astăzi. Piatra de temelie a fost pusă la data de 14 iunie 1881, după slujba divină efectuată de mitropolitul primat. Actul comemorativ, semnat printre alții și de regele Carol I și regina Elisabeta, a fost plasat într-un tub în care s-au introdus câte o piesă nouă din toate monedele românești, începând de la un ban și terminând cu 20 de lei din aur. Acest tub a fost apoi plasat în altul, din metal, după ce a fost învelit în câte o foaie din fiecare ziar care apărea în acea perioadă în București. Regele, regina și doamnele de onoare au primit fiecare câte un șorț din satin cu ciucuri de aur, fiindu-le oferite, totodată, uneltele necesare: o mistrie și un hârleț, făcute însă din argint curat. Prima cărămidă de deasupra pietrei de temelie, în care se afla tubul, a fost pusă de rege, a doua de regină, iar a treia de mitropolitul primat.

Exteriorul maiestuos al bisericii este decorat cu șiruri paralele de marmură și cărămidă aparentă, cu denivelări. Pridvorul este susținut de coloane în stil brâncovenesc, iar scara din față conferă o notă solemnă. Cinci turnuri se ridică de pe acoperiș, cu turnul central mult mai mare decât celelalte patru turnuri de colț. Biserica conține mormântul ctitorului și moaștele Sfântului Grigorie de Nisa. O statuie de marmură a doamnei Barratha, creată de sculptorul Karl Storck în 1881, a fost amplasată în curtea bisericii. Din păcate, distrugerea așezământului Brâncovenești a profanat un loc sfințit prin invocarea celor mai de seamă voievozi ai poporului nostru. Biserica avea dreptate. Dă impresia de a sta în fața eternității și oferă trecătorilor o parte din lumina credinței care s-a răspândit de-a lungul anilor. 

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Biserica Sf. Gheorghe – Capra. O Marturie a Devotamentului si Rezistentei Credinciosilor

6 februarie, zi de sărbătoare și de post. Ce sfinți îi pomenim și ce nu trebuie să facem.

Cuviosul Nicodim, din Tismana. Un Panteon Crestin

Biserica Sfântul Ilie Gorgani – O Bijuterie Ortodoxă În Inima Bucureștiului

Panteon Crestin. Pregatirea sufleteasca pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului

Oare oamenii sunt programați să creadă în Dumnezeu?

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Sfintii Dimitrie – Celebrarea Unui Tradițional Blestemat

Biserica din Piata Senatului(Sfântul Spiridon Vechi) – O Asezare istorica din centrul Bucurestiului

Biserica Sfinţii Apostoli din Craiova – O frumoasă icoană a culturii româneşti

Biserica Sf. Nicolae. O poveste de neuitat

Sărbători Religioase După Calendarul Ortodox: Panteon Crestin.