pregatirea sufleteasca pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului

Panteon Crestin. Pregatirea sufleteasca pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului

pregatirea sufleteasca pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului

Aceasta saptamâna, în pregatirea sufleteasca pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului, sa nu uitam de cei sfinti pe care îi praznuim în aceasta perioda, cei care au contribuit la ridicarea Bisericii Crestine. Pe 20 decembrie îl pomenim pe Sfântul Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul. Se spune că el a fost copilul ridicat în brate ca un simbol al neprihanirii. A primit predania crestina direct de la Apostoli si a devenit un propovaduitor al credintei în Hristos. În timpul lui Traian (98-117), a fost facut episcop in Antiohia, dar în al zecelea an al domniei, el a fost arestat si dus la Roma, unde a fost condamnat sa fie aruncat fiarelor la circ. Cu bucurie, Sfântul a acceptat aceasta sentinta, considerand ca moare pentru Cristos si temându-se ca poate fi salvat în ultimul moment. Pe drumul spre Roma, el a scris scrisori oraselor prin care a trecut: Smirna, Philadelphia, Efes, Magnezia, Tralles. A adormit in credinta în arena, pe 20 decembrie, numit Teoforul (Purtatorul lui Dumnezeu).

Pe 21 decembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc pe Sfânta Mucenita Iuliana si Sfântul Mucenic Temistocle. Iuliana s-a nascut in Nicomidia, intr-o familie bogata, si la 16 ani parintii au incercat sa o marite cu un tânar pagân. Dar, îmbratisând în secret credinta crestina, ea a refuzat categoric. Tânarul a devenit mare dregator si a încercat sa-i faca pe Iuliana sa-si abjure credinta, dar ea a suportat cu vitejie chinuri groaznice pâna a fost spintecata cu sabia, în anul 304.

Temistocle, un pastor din Mira, provincia Lieia, în timpul domniei lui Deciu, cunoscut pentru prigoana sa împotriva crestinilor, a gazduit pe Sfântul Dioscoride care propovaduia credinta crestina. Refuzând sa renunte la religia crestina, Temistocle a fost legat de un stâlp si batut înfiorator pâna i s-au sfâsiat pântecele.

Sfânta Mucenita Eugenia, ale carei comemorare are loc pe 24 decembrie, a fost o tânara educata, nascuta la Roma, într-o familie aristocrata, care s-a convertit la crestinism datorita scrierilor Apostolului Pavel. Refuzând casatoria cu un tânar bogat, Eugenia si-a taiat parul, se prezenta ca fiind un eunuc si a intrat într-o manastire de calugari, devenind vestit pentru conversiile realizate. O tânara, Melantia, s-a îndragostit de „el” si, dupa ce au fost refuzate avansurile, „Eugeniu” a fost acuzat ca a încercat sa o violeze. Tatal ei, fericit ca si-a regasit fiica, si-a schimbat religia, dar amândoi au fost ucisi în timpul prigoanei împotriva crestinilor, declansata de împaratul Galeriu.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cuviosul Nicodim, din Tismana. Un Panteon Crestin

Biserica Sfinţii Apostoli din Craiova – O frumoasă icoană a culturii româneşti

Ce înseamnă Invierea Domnului?

Manastirea Prislop – Descopera una dintre cele mai vechi si impresionante manastiri din Romania

Mănăstirea Putna – o lacrimă în istoria Ortodoxiei Românești

Biserica Sfântul Ilie Gorgani – O Bijuterie Ortodoxă În Inima Bucureștiului

Sfintii Dimitrie – Celebrarea Unui Tradițional Blestemat

Sărbătorirea Sfintei Mari Mucenițe Irina și a altor sfinți pe 5, 9 și 10 mai

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Cunoștințele oamenilor – legătura cu păcatul originar?

Biserica Sf. Nicolae. O poveste de neuitat

6 februarie, zi de sărbătoare și de post. Ce sfinți îi pomenim și ce nu trebuie să facem.