Biserica Sfântul Ilie Gorgani se află în centrul Bucureștiului, în apropiere de Teatrul Bulandra și de Liceul Lazar și este una dintre cele mai frumoase biserici din oraș. Locușorul actual a fost construit pe locul unei biserici mai vechi, construită în 1629 din lemn, și distrusă în 1802 în urma unui cutremur.
„Istoria Construcției Bisericii Sfântul Ilie Gorgani”
Noua biserică a fost construită între anii 1812-1819, cu contribuția lui Ioan Caragea Voda și a breslei cojocarilor, ajutați de mulți alți credincioși, așa cum arată și inscripția de deasupra ușii de la intrare. Biserica este situată pe un deal mic, cu o scară monumentala de marmură realizată în 1936.
„Stilul Impozant Al Bisericii Sfântul Ilie Gorgani”
Stilul bisericii este impresionant, datorită zidurilor masive, frontonului impunător și stâlpilor exteriori semi-îngropați. Turla din față a fost inițial din lemn, dar a fost reconstruită din zid în 1936. Grădina și gardul din piatră de râu, cu stâlpi și panouri, construit de credincioși în 1995, adaugă frumuseții locașului, creând o oază de liniște și verdeață în mijlocul agitației orașului.
„Interiorul Deosebit Al Bisericii Sfântul Ilie Gorgani”
Interiorul bisericii este remarcabil prin particularitățile sale. Are forma unei nave cu trei coruri și 10 stâlpi de lemn care susțin plafonul. Așezarea longitudinală a celor șase rânduri de bănci o aseamănă cu unele biserici grecești, cum ar fi Sfântul Dumitru din Salonic
Urmărește-ne și pe Google News