6 februarie, zi de sărbătoare și de post. Ce sfinți îi pomenim și ce nu trebuie să facem.

6 februarie, zi de sărbătoare și de post. Ce sfinți îi pomenim și ce nu trebuie să facem.

Pe 6 februarie, calendarul ortodox ne spune că avem cinci sfinți de cinstit. Sunt Sfinții Varsanufie cel Mare, Ioan Profetul, Vucol, Fotie și Iulian din Emesa. Ei au trăit în secolele al IV-lea și al VI-lea și ne-au lăsat multe învățături și minuni.

Românii au și niște superstiții legate de această zi. Se spune că nu e bine să faci anumite lucruri, ca să nu ai necazuri. Hai să vedem cine sunt sfinții și ce nu trebuie să facem.

Sfântul Vucol, episcopul Smirnei

Sfântul Vucol a fost unul dintre primii creștini din Smirna, un oraș din Turcia de azi. A fost botezat și hirotonit de Sfântul Ioan Evanghelistul, care l-a făcut episcop. A propovăduit Evanghelia la mulți păgâni și i-a adus la credință.

A murit în pace și a fost înmormântat lângă Sfântul Policarp, ucenicul său. Pe mormântul lui a crescut un copac cu fructe vindecătoare. Cei care mâncau din ele se vindecau de boli și de patimi.

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul

Sfântul Varsanufie și Sfântul Ioan au fost doi călugări din Palestina, care au trăit în vremea împăratului Iustinian. Sfântul Varsanufie a fost un mare nevoințitor și a primit darul de a vindeca pe cei bolnavi și de a ghici viitorul. Sfântul Ioan a fost ucenicul lui și a avut harul profeției.

Ei au scris multe scrisori și răspunsuri la întrebările celor care îi cereau sfatul. Ei ne învață să ne supunem duhovnicului nostru și să nu facem nimic fără să-l întrebăm. Ei ne spun că duhovnicul trebuie să ne dea un tratament potrivit pentru sufletul nostru, chiar dacă uneori e dureros. Ei ne mai spun să ne păzim de mândrie și să ne rugăm neîncetat.

Sfântul Fotie cel Mare

Sfântul Fotie a fost un mare învățat și patriarh al Constantinopolului. S-a născut într-o familie nobilă, care a suferit pentru credință în timpul prigoanei iconoclaste. A studiat toate științele vremii și a devenit profesor și consilier imperial.

A fost ales patriarh în locul lui Ignatie, care a fost îndepărtat de împărat. A fost un apărător al ortodoxiei și a combătut erezia latinilor. A fost exilat de mai multe ori și a murit în mănăstirea Armenilor. A scris multe cărți de teologie, filosofie, istorie și literatură.

Sfântul Iulian din Emesa

Sfântul Iulian a fost un preot din Emesa, un oraș din Siria de azi. A fost un om foarte milostiv și iubitor de săraci. A făcut multe minuni prin rugăciune și credință. A vindecat pe cei bolnavi, a înviat pe cei morți și a oprit ploaia și focul.

A fost un mare prieten al Sfântului Grigorie Teologul, care l-a lăudat într-una din scrierile sale. A murit în pace și a fost înmormântat în biserica sa.

Ce nu trebuie să facem pe 6 februarie

Pe 6 februarie, românii au obiceiul să postească și să se roage la sfinții zilei. Se spune că astfel scapă de necazuri și de rele. Dar mai sunt și alte lucruri pe care nu trebuie să le facem, ca să nu ne supărăm pe Dumnezeu și pe sfinți.

  • Nu trebuie să ne certăm cu nimeni, pentru că astfel ne pierdem pacea și ne facem dușmani.
  • Nu trebuie să mâncăm carne sau brânză, pentru că astfel ne împovărăm trupul și sufletul.
  • Nu trebuie să ne împrumutăm bani sau să dăm cu împrumut, pentru că astfel ne legăm de lume și de averi.
  • Nu trebuie să lucrăm pământul sau să tăiem copaci, pentru că astfel tulburăm natura și ne supărăm pe Dumnezeu, care a făcut toate.
  • Nu trebuie să ne tundem sau să ne bărbierim, pentru că astfel ne schimbăm înfățișarea și ne pierdem smerenia.

Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care nu trebuie să le facem pe 6 februarie, ca să ne ferim de necazuri și să ne bucurăm de binecuvântarea sfinților. Eu unul încerc să le respect, dar nu întotdeauna reușesc. Voi ce faceți pe 6 februarie?

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sarbatori crestine – Pogorârea Duhului Sfânt

Crăciun prin secole: o călătorie în istoria sărbătorii de iarnă!

Panteon Crestin. Pregatirea sufleteasca pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului

Biserica Sfântul Ilie Gorgani – O Bijuterie Ortodoxă În Inima Bucureștiului

Ce Este Harul lui Dumnezeu: O Privire Asupra Conceptului și Importanței Sale

Biserica Sf. Nicolae. O poveste de neuitat

Biserica din Piata Senatului(Sfântul Spiridon Vechi) – O Asezare istorica din centrul Bucurestiului

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Ce înseamnă Invierea Domnului?

Biserica Sf. Gheorghe – Capra. O Marturie a Devotamentului si Rezistentei Credinciosilor

Cunoștințele oamenilor – legătura cu păcatul originar?