Cuvioasa Parascheva a fost o mare mântuitoare a Ortodoxiei Românești. Este una dintre cele mai venerate sfinți în România și este celebrată anual, în două zile diferite (14 octombrie și 26 octombrie). Cuvioasa Parascheva a trăit în secolul al XIV-lea și a devenit cunoscută pentru că a călătorit prin țară pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu și a vindeca bolnavii.
Originea și viața Cuvioasei Parascheva
Cuvioasa Parascheva, originară din Trebizonda, Turcia, a trăit în secolul al XIV-lea. S-a născut într-o familie de comercianti, care au devenit și mai bogati după ce și-au luat-o pe sora lui Parascheva ca sclavă. Parascheva a fost trimisă la mânăstirea Sfântului Munte Athos, unde a primit o educație spirituală și a învățat despre viața creștină. Parascheva a plecat apoi în călătorii în toată țara, răspândind cuvântul lui Dumnezeu și vindecând bolnavii.
Știința și milostenia Cuvioasei Parascheva
Cuvioasa Parascheva a răspândit cuvântul lui Dumnezeu și milostenia printre oameni. Ea a călătorit prin țară și a folosit cunoștințele sale despre medicină pentru a trata bolnavii și a le aduce speranță. De asemenea, cuvioasa a ajutat la construirea mânăstirilor și a bisericilor și a contribuit la dezvoltarea spiritualității creștine în țară.
Jubileul Cuvioasei Parascheva
Jubileul Cuvioasei Parascheva este celebrat în fiecare an pe 14 și 26 octombrie. În această zi, credincioșii se adună la mânăstirile dedicată Maicii Parascheva sau la alte biserici pentru a se ruga și pentru a se închina Sfintei Parascheva. Aceste mânăstiri și biserici organizează adesea procesiuni, împărtășiri și serbări, precum și alte evenimente dedicate vieții și învățăturilor Cuvioasei Parascheva.
Icoanele Sfintei Parascheva
În cinstea Cuvioasei Parascheva, există multe icoane care o prezintă pe sfânta în mai multe ipostaze. Cele mai cunoscute icoane sunt cele în care apare Cuvioasa Parascheva purtând o cruce și un disc cu două însemne: o cruce și un semn al mântuirii sale. Aceste simboluri sunt foarte importante pentru creștinii ortodocși, deoarece simbolizează mântuirea pe care Cuvioasa Parascheva a adus-o tuturor.
Moaștele Sfintei Parascheva
În anul 1463, trupul Cuvioasei Parascheva a fost adus înapoi la Mânăstirea Sfântul Munte Athos și a fost depus în mormântul său. Moaștele ei au rămas la Mânăstirea Sfântul Munte Athos și sunt încă prezente astăzi.
Concluzie
Cuvioasa Parascheva a fost un exemplu de devotament și de milostenie pentru toți creștinii ortodocși. Ea a călătorit prin țară, răspândind cuvântul lui Dumnezeu și vindecând bolnavii. Maica Parascheva este adorată astăzi pentru ceea ce a făcut și se închină anual în două zile diferite (14 octombrie și 26 octombrie). Moaștele sale prezintă o speranță pentru cei care sunt în căutarea mântuirii.
Urmărește-ne și pe Google News