pacatul-originar

Cunoștințele oamenilor – legătura cu păcatul originar?

Când citim primele pagini ale Bibliei, înțelegem că „păcatul originar” nu are nicio legătură cu actul sexual, așa cum se crede uneori, ci cu încălcarea interdicției de a se transmite oamenilor cunoștințe. În conformitate cu Biblia, Dumnezeu i-a creat pe oameni cu intenția de a avea urmași. Mai mult, Dumnezeu i-a binecuvântat, spunând: „Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți Pământul și supuneți-l”. Cu toate acestea, li s-a poruncit să nu mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului, în ziua în care vor mânca din el, cu moarte vor muri. Interdicția nu este respectată și Adam nu moare în ziua aceea, din cauza uneltirilor unei ființe supranaturale, care este arătată ca un șarpe sau Satana.

Dumnezeu remarcă „Iată, Adam a devenit ca unul din Noi, cunoscând binele și răul”. Pedeapsa pentru încălcarea poruncii, dar mai ales pentru păcatul cunoașterii neîngăduite, este alungarea din grădina Edenului. În Cartea lui Enoh, se precizează că, pe lângă experiențele de hibridare, a existat și un al doilea motiv grav pentru pedepsirea îngerilor rebeli, și anume cunoașterea pe care aceștia au transmis-o oamenilor, fără permisiunea divină.

Condamnarea acestei cunoașteri este cu atât mai ciudată și contradictorie cu cât Enoh, într-un alt pasaj, este numit, cu respect, „scribul”, iar păcatele îngerilor, ca și îndemnurile către cei drepți, sunt consemnate într-o carte, instrument căruia naratorul îi face un elogiu spunând: „cărți de bucurie vor fi date dreptilor și înțelepților; și ei vor crede în aceste cărți”. În plus, Enoh consemnează în lucrarea sa o seamă de cunoștințe – dintre cele „nepermise” – de pildă legate de astronomie.

pacatul originar

Cazul nu este singular, în alte mitologii întâlnim educatori supranaturali cu o soartă tot atât de aspră. Titanul Prometeu, de exemplu, le-a dăruit oamenilor focul și rațiunea, învățându-i meșteșugurile esențiale, între care și astronomia și aritmetica. Pentru fapta sa, el a fost pedepsit de Zeus să fie în lanțuit de o stâncă din Caucaz și să fie sfâșiat zilnic de un vultur.

De ce învățarea a fost considerată un păcat atât de mare? Prima explicație este că purtătorii acestor legende erau o castă de preoți care doreau să păstreze monopolul cunoașterii. Este, de asemenea, dorul de „paradisul lumii” și teama că tehnologia care este înaintea moralității va scăpa de sub control omenirea și se va autodistruge. Și Cartea lui Enoh subliniază faptul că, ori de câte ori mijloacele de ucidere au căzut în mâinile locuitorilor Pământului, „ei au rămas acolo pentru totdeauna”. Cu toate acestea, nu se poate nega că a existat un alt motiv important… Astăzi, dacă cineva descoperă o insulă verde neatinsă de picioarele omului, aceasta va fi declarată rezervație naturală. Cu aceeași precauție, „administratorul” universului fictiv nu ne spune nimic despre cunoștințele sale. 

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Manastirea Prislop – Descopera una dintre cele mai vechi si impresionante manastiri din Romania

6 februarie, zi de sărbătoare și de post. Ce sfinți îi pomenim și ce nu trebuie să facem.

Războinicii Azteci – O Priveliște Fascinantă asupra Culturii lor Antice

Biserica Sfinţii Apostoli din Craiova – O frumoasă icoană a culturii româneşti

Ce înseamnă Invierea Domnului?

Sarbatori crestine – Pogorârea Duhului Sfânt

Sărbătorirea Sfintei Mari Mucenițe Irina și a altor sfinți pe 5, 9 și 10 mai

Biserica Sapientei. Marturie a trecutului incarcat de suferinta.

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Cuvioasa Parascheva – Întâmpinarea unei Maici și Mântuitoare a Ortodoxiei Românești

Biserica din Piata Senatului(Sfântul Spiridon Vechi) – O Asezare istorica din centrul Bucurestiului

Crăciun prin secole: o călătorie în istoria sărbătorii de iarnă!