Pe data de 5 mai, Biserica Ortodoxă prăznuiește viața și moartea Sfintei Mari Mucenițe Irina. Aceasta a trăit în Macedonia, în timpul Sfântului Timotei, episcopul din Efes. Potrivit tradiției, ea era fiica unui înalt funcționar pe nume Liciniu și își purta numele de Penelopia înainte de a primi botezul.
Tatăl său, pentru a o proteja de influențe daunătoare, a izolat-o într-un turn cu multe încăperi și a angajat câteva slujnice pentru a-i pregăti hrana și cele necesare traiului. Acestea erau sub supravegherea unei bătrâne numite Caria, care o iubea mult pe tânăra ei stăpână și avea grijă de educația acesteia împreună cu un dascăl în vârstă numit Apelian. Dascălul era creștin în taină și a învățat-o pe eleva sa despre credința în Hristos.
Când Sfântul Timotei a venit în cetate, tânăra Irina a reușit să fugă din „temnița” ei și să se prezinte în fața sa pentru a primi botezul și a-și schimba numele în Irina. Când a ajuns la vârsta căsătoriei, tatăl său a găsit un soț pentru ea, dar Irina a refuzat și a spus că vrea să slujească lui Hristos. Tatăl ei s-a supărat și i-a poruncit să se lepede de credința sa și să aducă jertfe zeilor. Tânăra a refuzat categoric și a fost maltratată, dar a suportat chinurile cu demnitate și a reușit să-i convertească pe părinții săi la creștinism. De frica prigonirilor care au urmat, familia s-a mutat din cetate și și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu. Furia păgânilor s-a revărsat asupra Sfintei Irina, care a fost adusă de mai multe ori în fața judecătorilor și torturată sălbatic. După ce a scăpat din mâinile călăilor, a mers din cetate în cetate propovăduind cuvântul Domnului. A murit într-un mod dramatic la Efes, când a intrat singură într-un mormânt și a cerut să i se astupe intrarea.
Câteva zile mai târziu, pe 9 mai, este prăznuit Sfântul Mucenic Hristos. Prizonier de război, el a trăit pe vremea lui Cezar Decius (249-251), care îi ura celebru pe creștini. A primit numele Hristofor după ce a fost botezat în Antiohia. Era deosebit de puternic, dar bun și înțelept. În timpul persecuției, el păcătuiește și este îndemnat să renunțe public la credința sa. Două femei nesăbuite au fost aduse pentru a-l corupe, dar el le-a convertit la o nouă credință și a fost torturat și decapitat.
Pe 10 mai este prăznuit Sfântul Simon Zelotul. Galilean, a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Hristos. Numele „Zelot” indică faptul că el aparținea zeloților, o sectă evreiască foarte strictă. Numit și canaaniți, despre acest sfânt se spune că ar fi fost mirele la o nuntă în Cana Galileii. Ceremonia de nuntă a lui Isus cu apostolii săi și Fecioara Maria. La cererea mamei, Mântuitorul a făcut prima minune, transformând apa în vin.
După Pogorârea Duhului Sfânt, entuziastul Sfânt Simon a propovăduit credința în Persia și Babilon, iar după unele surse chiar în Egipt și Anglia. Potrivit legendei, el a fost crucificat în Persia după ce a fost torturat sever. În aceeași zi, sunt prăznuiți cuvioșii Hesikies Mântuitorul și Lavrenty. Acesta a fost un exemplu de credință și devotament, iar viețile lor au fost dedicate exclusiv slujirii lui Dumnezeu.
Urmărește-ne și pe Google News