biserica sf. stelian

Biserica Sfântul Stelian (Lucaci) – O istorie bogată în simboluri

Istoria Bisericii Sfântul Stelian (Lucaci)

Biserica Sfântul Stelian (Lucaci) se află în centrul Capitalei și este încărcată de istorie și simboluri. A fost înălțată inițial din lemn de un boiernas, Luca, de unde provine și numele mahalalei de atunci „Lucaci”, nume care s-a păstrat până în zilele noastre. În 1937, mitropolitul Stefan a ridicat o biserică din zid, dar, peste 100 de ani, în 1938, s-a surpat în urma unui cutremur. Parohul de atunci al bisericii, preotul Ioan Calarasanul, a inițiat imediat reconstruirea locașului, fiind susținut din punct de vedere material de doi negustori macedoneni, angrosiști cu depozite, Anghel Hagi Pandele și Constantin Athanasiu.

Hramurile Bisericii Sfântul Stelian

Biserica a fost sfințită în primăvara anului 1842 de mitropolitul Nifon și, la cererea noilor ctitori, s-a adăugat un hram nou, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, pe lângă hramul vechi, Sfinții Împarați Constantin și Elena. În 1847, incendiul care a distrus o mare parte din oraș nu a ocolit nici noul locaș, dar preotul Ioan Calarasanul s-a preocupat intens de restaurare. Reconstrucția a durat trei ani și biserica a rămas până în zilele noastre.

sf stelian 0
Biserica Sfântul Stelian (Lucaci) - O istorie bogată în simboluri 6

Evlavia credincioșilor față de Sfântul Stelian

Cu vremea, evlavia credincioșilor față de Sfântul Stelian a crescut considerabil, devenind principalul hram al bisericii. Fiind ocrotitorul copiilor, Sfântul Stelian atrage mulțimea celor care se roagă pentru sănătatea copiilor lor.

Importanta simbolurilor din biserica Sfântul Stelian

Biserica Sfântul Stelian este un loc plin de simboluri si istorie. Fiecare colt si piatra a acestui lacas spiritual au o poveste de spus si un sens care transcende timpul.

Unul dintre simbolurile cheie din biserica Sfântul Stelian este icoana Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor. Aceasta icoana atrage credinciosii care se roagă pentru sănătatea și protecția copiilor lor. De asemenea, icoana Sfântului Spiridon, dăruită la începutul secolului XX de Pavel Negreanu, un angrosist de piele, a devenit, de asemenea, un simbol important al bisericii. În fiecare an, pe ziua sa, se face o slujbă specială în cinstea acestuia.

Inimi cu povesti înrădăcinate în istoria bisericii Sfântul Stelian

Preotul Ioan Calarasanul este un personaj cheie în istoria bisericii Sfântul Stelian. El a fost cel care a inițiat reconstruirea bisericii după cutremurul din 1938 și care s-a luptat cu perseverență pentru restaurarea acesteia după incendiul din 1847. Anton Pann și soția sa, Ecaterina Pann, au contribuit, de asemenea, la restaurarea bisericii și au lăsat în urma lor o poveste emoționantă legată de acest lacas spiritual.

Continuitatea spiritualității la biserica Sfântul Stelian

Biserica Sfântul Stelian este un loc viu și încărcat de spiritualitate, unde credința și evlavia credincioșilor au continuat să se dezvolte de-a lungul secolelor. De la preluarea locașului de către breasla tutungilor și cafegilor la dezvoltarea comunității cofetarilor, biserica a fost și va fi întotdeauna un centru important al vieții spirituale.

Concluzie:

Biserica Sfântul Stelian este un loc plin de istorie, simboluri și spiritualitate, care continuă să aducă oameni împreună în jurul credinței și a rugăciunii.

Post navigation

Panteon Crestin. Pregatirea sufleteasca pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului

Biserica Sf. Gheorghe – Capra. O Marturie a Devotamentului si Rezistentei Credinciosilor

Cuvioasa Parascheva – Întâmpinarea unei Maici și Mântuitoare a Ortodoxiei Românești