Securitatea nu este doar o problemă regională, ci și una globală și, prin urmare, este extrem de important ca NATO și țările sale partenere să colaboreze pentru a face față provocărilor globale, a declarat miercuri, la Vilnius, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO de două zile.
Summitul s-a încheiat cu o reuniune a șefilor de stat și de guvern din statele membre NATO și Ucraina, precedată de un schimb de opinii cu liderii Japoniei, Coreei de Sud, Noii Zeelande, Australiei și Uniunii Europene.
La conferința de presă de închidere, Stoltenberg a declarat că una dintre cele mai importante sarcini cu care se confruntă Alianța este aceea de a contribui la încheierea războiului din Ucraina. Acest lucru presupune ca Kievul să primească sprijinul internațional de care are nevoie pentru a se apăra, a spus el.
În cadrul summitului, cele mai avansate țări industrializate din lume (G7) au semnat o declarație comună pentru a permite acordarea de asistență pe termen lung în domeniul apărării Ucrainei printr-un cadru internațional de acorduri bilaterale și multilaterale. Potrivit declarației, aceasta include atât asistență tehnică, cât și materială, de la echipamente militare avansate, formare și cooperare în domeniul informațiilor până la apărarea împotriva atacurilor cibernetice.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat într-o conferință de presă că la Vilnius au fost luate „o serie întreagă de decizii”, care apropie Ucraina de NATO. Iar președintele american Joe Biden a declarat că „Ucraina a dat un exemplu de curaj pentru întreaga lume”.
Stoltenberg a subliniat că summitul a confirmat că Ucraina va adera la NATO atunci când vor fi îndeplinite condițiile necesare. El a subliniat că întâlnirile de miercuri cu partenerii de cooperare ai NATO au fost deosebit de importante, deoarece toți se confruntă cu cele mai grave provocări internaționale.
El a menționat că China este implicată în mai multe domenii.
Răspunzând la o întrebare, Stoltenberg a spus că rămâne în discuție posibilitatea ca NATO să deschidă un birou la Tokyo. Cu toate acestea, președintele francez Emmanuel Macron a declarat pe această temă că o cooperare strânsă cu Japonia este mai importantă pentru Alianță decât o prezență fizică acolo.
Stoltenberg a spus că un nivel adecvat al cheltuielilor pentru apărare reprezintă, de asemenea, o garanție de securitate. De aceea este necesar ca toți membrii NATO să îndeplinească obiectivul minim de două procente din PIB pentru aceste cheltuieli, a spus el.
Urmărește-ne și pe Google News