Să fim serioși, până acum tratamentele pentru leucemie și limfom cu celule T erau cam ca un taur într-un magazin de porțelanuri – făceau prăpăd și în sistemul imunitar. Dar, se pare că oamenii de știință de la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center au găsit o metodă mai puțin brută.
Au pus la cale o terapie care sună ca science fiction, dar care a dat rezultate bune pe șoareci. E vorba de un fel de conjugat anticorp-medicament (ADC) care se ia la trântă doar cu celulele T canceroase ce au pe ele o proteină anume, TRBC1, și le lasă în pace pe cele bune.
De obicei, celulele T sunt băieții buni care ne apără de boală, așa că nu vrei să le dai knock-out. Tratamentele de până acum nu făceau diferența între celulele T canceroase și cele sănătoase, lăsând pacienții cam descoperiți. Dar, noul ADC de la Johns Hopkins e ca un lunetist – nimerește doar celulele rele care produc TRBC1.
Terapia asta combină un anticorp care se ia după TRBC1 cu un medicament anticancerigen, SG3249, care se activează când ADC e absorbit de celulele rele. Testele pe șoareci arată că o singură injecție de ADC poate să curețe cancerul cu celule T și să lase jumătate din celulele T sănătoase în pace.
Cercetătorii sunt pe val cu descoperirea asta și au speranțe mari pentru pacienții care până acum aveau opțiuni limitate și șanse de supraviețuire nu prea roz. Următorul pas e să testeze treaba asta pe oameni, să vedem dacă e la fel de eficientă și în realitate.


Urmărește-ne și pe Google News