Persoane întoarse din moarte clinică au raportat vise intense si experiențe extracorporale.

Persoane întoarse din moarte clinică au raportat vise intense si experiențe extracorporale.

Ai auzit vreodată de oameni care au murit și apoi au revenit la viață? Nu, nu vorbesc de zombi sau de vampiri, ci de persoane care au suferit un stop cardiac și au fost resuscitate după câteva minute sau chiar ore. Se pare că în SUA, asta se întâmplă cam la 750.000 de oameni pe an, dar doar 10% dintre ei supraviețuiesc. Și ce crezi? Mulți dintre ei povestesc că au avut vise ciudate, senzații stranii și chiar experiențe de ieșire din corp, conform site-ului Big Think.

Un studiu apărut în revista Resuscitation, spune că mintea umană nu se oprește atunci când inima se oprește. Ba chiar există activitate în creier în timpul stopului cardiac și după ce pacientul este readus la viață. Și nu orice fel de activitate, ci una similară cu cea din starea de veghe.

Sam Parnia, un cercetător de la New York University School of Medicine, și echipa lui au luat la puricat 567 de pacienți care au făcut stop cardiac în 25 de spitale din SUA și Marea Britanie. Dintre ei, 213 au fost resuscitați cu succes, iar 53 (9,3%) au scăpat cu viață și au fost externați. La 85 dintre ei, le-au pus niște electrozi pe cap să le măsoare activitatea cerebrală.

Din cei 53 care au supraviețuit, 28 au răspuns la un chestionar despre ce au simțit și ce și-au amintit din timpul resuscitării. 11 dintre ei au spus că au avut percepții și amintiri, deși nu arătau niciun semn de conștiență.

Răspunsurile lor au fost de toate felurile, de la amintiri și percepții, la experiențe mistice și halucinații vizuale sau auditive. Unii au zis că au visat, alții că au ieșit din corp, iar alții că au văzut moartea cu ochii. Unul dintre ei a scris așa:

“Nu mai eram în corpul meu. Eram ca o pană și pluteam fără să simt nimic. Eram deasupra corpului meu, lipit de tavanul sălii de operație, și vedeam tot ce se întâmpla jos. Parcă eram mai sus de tot. Era un loc care nu avea legătură cu nimic din lumea asta.”

Aceste mărturii confirmă alte studii care au arătat că conștiința umană poate exista și în stări în care nu o putem măsura. Cercetătorii cred că activitatea cerebrală pe care au văzut-o se datorează unor procese care opresc funcția normală a creierului (dezinhibiție), care pot trezi, de asemenea, niște rețele de neuroni care erau adormiți.

Ce inseamna moartea clinica?

Moartea clinică înseamnă că circulația, respirația și funcțiile cerebrale sunt oprite temporar, dar moartea cerebrală nu a survenit încă, astfel încât există încă o șansă ca funcțiile biologice să fie restabilite. Nu există nicio șansă de a salva viața dacă organismul a suferit o leziune care îl împiedică să supraviețuiască (de exemplu, capul este smuls din trunchi), dacă persoana a murit în stadii terminale ale unei boli incurabile sau din cauza îmbătrânirii. Odată ce a survenit moartea biologică, funcțiile vitale nu mai pot fi restabilite.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brioșe cu ciocolată neagră pentru o gustare delicioasă

Cum să prepari ciuperci umplute delicioase acasă. O reteta simpla si gustoasa.

Inteligența Artificială Generativă: Revoluția Continuă

Un copil cu o boală gravă a supraviețuit datorită unei mașini electrice, iată cum!

15 Idei de cadouri de Crăciun pentru prieteni: Cum să-i surprinzi pe cei dragi

Tema „Cheia”

Băuturile alcoolice celebre – Sus paharu, jos masca

Un programator a cucerit 5000 de femei pe Tinder cu ajutorul inteligenței artificiale: cum a funcționat ChatGPT și cum a găsit marea iubire.

Text Invitatii nunta.Tot ce trebuie sa stiti despre invitatia de nunta

Cum se protejeaza obiectele de metal impotriva ruginii?

FjordPhantom: Un nou virus, mai periculos decât oricând, atacă telefoanele mobile si vizează doar conturile bancare.

Avioanele comerciale au depășit viteza sunetului din cauza vântului puternic