Opera vine cu un browser cu inteligență artificială pentru iOS, după ce Apple renunță la WebKit

Opera vine cu un browser cu inteligență artificială pentru iOS, după ce Apple renunță la WebKit

Apple a fost nevoită să își schimbe politica și să permită dezvoltatorilor să folosească alte motoare de browser pe iOS, din cauza unei legi europene noi. Așa că Opera a profitat de ocazie și a anunțat un browser nou-nouț, bazat pe inteligență artificială, care nu mai folosește WebKit.

De ce a făcut Apple acest pas? Ei bine, din 7 martie, intră în vigoare Legea privind piețele digitale (DMA) a Uniunii Europene, care le impune celor care oferă servicii de platformă să respecte niște reguli mai stricte. Asta înseamnă că Apple trebuie să își deschidă mai mult ecosistemul iOS și să le dea utilizatorilor mai multe opțiuni alternative.

Una dintre aceste opțiuni este să poată alege alt motor de browser decât WebKit, pe care Apple îl impunea până acum tuturor dezvoltatorilor. Acum, Chrome și Firefox pot rula pe Chromium și Gecko, motoarele lor preferate. Apple a fost criticată dur pentru că a limitat concurența prin WebKit, așa că DMA vine să rezolve problema asta. Dar Apple nu renunță la tot: va păstra controlul asupra cookie-urilor și va cere consimțământul utilizatorilor pentru colectarea lor.

Opera a fost prima care a sărit la oportunitate și a anunțat că va lansa în Europa un browser cu inteligență artificială, care va rula pe propriul motor. Browserul se numește Opera One și va fi disponibil pentru iOS din martie, când se aplică DMA. Opera nu se mulțumește doar cu Europa și încearcă să convingă Apple să le dea aceeași libertate și utilizatorilor din restul lumii.

Opera nu a dat prea multe detalii despre noul browser, dar a spus că va investi mult într-un proiect european important de infrastructură de inteligență artificială. Probabil are legătură cu Opera One, care a fost lansat anul trecut și care are un asistent AI nativ, numit Aria. Aria folosește tehnologia GPT de la OpenAI pentru a îmbunătăți căutarea pe web, dar poate face și alte lucruri, cum ar fi să genereze text și cod. Se așteaptă ca versiunea pentru iOS să aibă aceleași funcții ca și cea pentru desktop.

Acum, Apple încă îi îndeamnă pe utilizatorii de iOS să folosească Safari ca browser implicit (deși se poate schimba, dar nu e foarte evident cum). DMA vrea să schimbe asta și să le dea utilizatorilor mai multă putere de alegere, prin niște setări mai ușor de înțeles. Astfel, ar putea să încerce și alte browsere, oferite de dezvoltatori rivali.

Dar WebKit poate fi lăsat deoparte doar în UE, deocamdată, așa că browserele alternative nu au prea mult spațiu de creștere. Și mai e și problema costurilor și resurselor, pentru că dezvoltatorii trebuie să mențină două versiuni diferite de browsere, una pentru Europa și una pentru restul lumii.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cine sunt norocoșii care vor primi HyperOS stabil înaintea tuturor?

Galaxy S23 a dat lovitura de grație seriei Galaxy S22

Google Maps și-a dat cu stângu-n dreptu, iar lumea e supărată rău

Așa arată gama de produse Exynos din acest an.

Ce înseamnă Wifi 6? Semnificație, viteză, caracteristici și beneficii.

Realme ne arată astăzi camera periscop de peste 200 de megapixeli

Moto G04 și Moto G24, cele mai noi telefoane ieftine de la Motorola!

Snapdragon 8 Gen 4 zice adio nucleelelor zgârcite.

ASUS dezvăluie data de lansare globală a lui Zenfone 11 Ultra.

Cum te scapă Android 15 de notificările care te bombardează.

Samsung adaugă noi funcții de asistență pentru camera foto la Galaxy S23 dar și pe alte modele.

A început livrarea de televizoare cu ecrane duble gratuite, susținute de publicitate