Rusia nu are dreptul să-i ceară Telegram să-i dea cheile de criptare pentru a citi mesajele utilizatorilor, a hotărât Curtea de Justiție a UE.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a spus că slăbirea criptării de la un capăt la altul a fost un pericol prea mare pentru drepturile omului și a arătat că introducerea de uși de rezervă în serviciile de mesagerie individuale încalcă drepturile fundamentale și ar putea fi ilegală în toată UE.
Deci, decizia curții internaționale se opune propunerii vechi a Comisiei Europene care spunea că furnizorii de servicii de e-mail și de mesagerie ar trebui să aibă o ușă de rezervă pentru ca poliția să poată decripta mesajele celor care par a fi un risc de securitate. Ideea nu doar că ar fi foarte greu de făcut din punct de vedere tehnic, dar ar lăsa loc și de abuzuri.
Motivul principal al curții este că “slăbirea criptării prin crearea de uși de rezervă ar face posibilă, clar din punct de vedere tehnic, interceptarea de obicei, generală și nediscriminatorie a comunicațiilor electronice personale”, ceea ce ar lăsa loc de mai multe abuzuri, chiar și în cazuri mai puțin justificate.
Serviciul de informații rus, FSS, i-a cerut Telegram în 2017 să împartă mesajele criptate ale unor utilizatori pentru a găsi “activități legate de terorism”, dar un utilizator rus de Telegram l-a acuzat pe FSS că i-a încălcat dreptul la viață privată și la comunicații private prin emiterea ordinului, pe de altă parte, el a contestat legile care obligă serviciile de mesagerie să păstreze comunicațiile utilizatorilor timp de șase luni, să păstreze metadatele acestora timp de un an și să dea poliției cheile necesare pentru decriptarea conversațiilor la cerere.
Telegram a zis nu, de asemenea, și a spus că nu poate da cheile de criptare autorităților din motive tehnice. Serviciul a fost amendat și chiar interzis de o curte din Rusia, obligând utilizatorii să se alieze. La urmă, cazul a ajuns la CEDO, care a dat acum verdictul.


Urmărește-ne și pe Google News