Cu ADN-ul, datele tale nu se pierd niciodată în acest depozit nou-nouț

Cu ADN-ul, datele tale nu se pierd niciodată în acest depozit nou-nouț.

Dacă vrei să-ți păstrezi datele pentru mai mult de un secol, Biomemory are ceva pentru tine, dar trebuie să scoți bani grei din buzunar.

Stocarea pe termen lung e o problemă mare, pentru că discurile și cardurile pe care le găsești la magazin se pot strica repede și nu știi dacă serviciile de cloud de azi vor mai fi pe picioare peste câțiva ani sau dacă nu-ți vor șterge fișierele, cum a făcut Google Drive de curând. Dar francezii de la Biomemory au găsit o soluție: să-ți salveze datele în ADN și au scos pe piață un produs tare ciudat.

Compania a fost înființată în 2021 și noul lor depozit e format din două carduri cât un card de credit, care au în ele ADN sintetic uscat pe un cip mic de tot, cu 1 kilobyte de text. Deci, nu prea ai loc de multe și nici nu poți să-ți vezi datele ca la un stick USB.

Când vrei să-ți recuperezi datele, trebuie să trimiți unul dintre carduri înapoi la Biomemory, care îl udă și scoate informațiile criptate din ADN. Apoi îți trimit datele pe e-mail, iar tu trebuie să le decriptezi ca să-ți vezi textul original, intrând pe site-ul lor. Celălalt card îl păstrezi la tine mereu.

biomemory dns

Așa că nu e chiar simplu, și nici ieftin, că un card special costă 1.000 de dolari, adică peste 350.000 de forinți. Dar, în schimb, Biomemory îți garantează că datele din ADN rezistă cel puțin 150 de ani. Șeful lor, Erfane Arwani, zice că tehnologia asta e bună mai ales pentru datele care-ți sunt dragi la suflet.

Wired spune că Biomemory primește deja comenzi pentru cardurile cu ADN și că le va livra din ianuarie. Pe lângă francezi, și alții, ca Microsoft, se joacă cu tehnologia pe bază de ADN, care are multe beneficii. Unul dintre ele e că ADN-ul e foarte compact, adică într-un gram de ADN poți să bagi până la 36 de milioane de copii ale filmului Avengers: The Endgame, și, spre deosebire de serverele obișnuite, nu consumă curent după ce scrii datele până când le vrei înapoi.

3of30

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Seria Realme 12 Pro se lansează în India la sfârșitul lunii

Ce este tehnologia Nanocell și cum funcționează?

Familia Xiaomi 13 se extinde cu 13T și 13T Pro

Noul dispozitiv Apple Vision Pro va fi lansat pe 2 februarie

iPad Pro OLED, un upgrade semnificativ pentru seria iPad Pro.

Galaxy S23 a dat lovitura de grație seriei Galaxy S22

O schimbare uriașă și radicală vine la iPhone-uri! Află despre ce e vorba!

Actualizarea din noiembrie pentru telefoanele Pixel de la Google aduce soluții pentru multe probleme

Xiaomi 15 și OnePlus 13 vor avea cititoare de amprente cu ultrasunete. Ce înseamnă asta?

OnePlus Watch 2, ceasul inteligent cu Wear OS și sistem dual de operare

Cum funcționează un motor pe bază de hidrogen?

Xiaomi îți aduce Redmi Note 13 Pro și Pro+ în Europa! Vezi cât costă și ce pot face!