Google își consolidează securitatea Android cu ajutorul inteligenței artificiale

Google își consolidează securitatea Android cu ajutorul inteligenței artificiale

Play Protect este serviciul Google care asigură protecția utilizatorilor de Android împotriva amenințărilor malware. Acesta funcționează ca un antivirus gratuit integrat în sistemul de operare, similar cu cel oferit de Windows. Ambele oferă un nivel de securitate satisfăcător, dar nu impecabil, împotriva celor mai frecvente tipuri de programe malițioase.

Însă, în ultimul timp, soluția Play Protect a rămas în urma evoluțiilor din domeniul malware, creatorii acestora găsind metode pentru a-și ascunde aplicațiile infectate, suficient de eficiente pentru a eluda mecanismele de securitate Android. De exemplu, nu mai este o practică obișnuită ca autorii malware să distribuie aplicații deja compromise. În schimb, abordarea mai reușită este camuflarea codului malițios în funcții aparent legitime ale aplicației respective. Concepută cu grijă, o aplicație răuvoitoare poate părea complet sigură la o analiză statică a codului executabil, scopul real fiind dezvăluit doar după ce aplicația este instalată și lăsată să funcționeze o perioadă mai lungă. Poate fi ceva simplu, precum accesarea unei resurse de pe un server la distanță, care se dovedește a fi altceva.

google play protect app scan

Cert este că vremurile în care puteai folosi un program antivirus pentru a verifica kit-ul unei aplicații și instala/folosi fără probleme, știind că este ceea ce trebuie, au apus de mult. Acum, aproape orice aplicație poate fi un adevărat cal troian, activat când te aștepți mai puțin. Din fericire, nu este nevoie să încarci procesorul telefonului cu un motor antivirus activ permanent, dispozitivele moderne având „acceleratoare” care se potrivesc perfect acestui scop. Ne referim, bineînțeles, la AI și hardware-ul dedicat pe care Play Protect îl va folosi de acum înainte pentru a verifica suplimentar aplicațiile pe care vrei să le instalezi. Sunt vizate în special APK-urile obținute din alte surse decât magazinele oficiale de aplicații, pentru care nu există o semnătură criptografică care să ateste verificarea și validarea prealabilă de către Google. Pentru acestea, algoritmii bazati pe AI vor încerca să determine dacă anumite fragmente de cod „rezonează” cu malware cunoscut.

Noua metodă de scanare va fi recomandată înainte de instalarea oricărei aplicații noi, sistemul Play Protect generând o alertă dacă analiza ridică suspiciuni. De asemenea, informațiile colectate prin această metodă sunt centralizate și folosite pentru a detecta campanii malware emergente, sporind nivelul de siguranță pentru toți utilizatorii.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

YouTube te transformă în muzician cu ajutorul inteligenței artificiale cu Music AI Incubator.

MERO – Aplicația de programări care salvează profesioniștii în zilele aglomerate

ASUS Zenfone 11 Ultra.Totul este dezvăluit grație unei scurgeri masive.

Ce surprize ne pregătește Samsung pentru camerele foto ale modelelor Galaxy S24, S25 și S26 Ultra

Samsung îți cere să îți actualizezi aplicația SSD pentru a evita un risc de securitate.

Telefonul Barbie Flip Phone, telefonul roz care nu are internet, dar are farmec

Samsung ar putea lansa un nou tip de smartphone revoluționar,

Sonos și Sonance ne aduce difuzoare de tavan ca să ne simțim ca în cinema.

Comparație video între Samsung Galaxy S24 Ultra și Galaxy S24+

Samsung pregătește Galaxy A15 5G cu display de 90 Hz, procesor MediaTek Dimensity 6100+ și baterie mare.

Microfoane spion în viața de zi cu zi: O realitate mai puțin confortabilă

Telefonul nostru nu ne ascultă, situația este mult mai înfricoșătoare.