Țările nu ar trebui să își subordoneze suveranitatea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat joi Elon Musk, directorul general al Twitter, ale cărui cuvinte au fost imediat respinse de directorul general al OMS pe portalul de microblogging, acuzându-l pe multimilionarul american că răspândește știri false fără a-i menționa numele.
„Țările nu ar trebui să se supună autorității OMS”, a scris Musk pe rețeaua de socializare, care are 132 de milioane de utilizatori, ca răspuns la o înregistrare video a senatorului australian de dreapta Malcolm Robert, care a criticat agenția de sănătate a ONU.
„Țările nu își supun suveranitatea @OMS”, a scris Tedros Adhanom Gebrejus în răspunsul său.
Acordul #PandemicAccord (acordul privind pandemia) nu schimbă acest lucru. Tratatul va ajuta țările să se protejeze mai eficient împotriva pandemiilor. Ne va ajuta să protejăm mai bine oamenii, indiferent dacă aceștia trăiesc în țări bogate sau sărace,
a adăugat directorul general al organizației cu 194 de state membre.
La scurt timp după aceea, Tedros Adhanom Gebrejus a revenit în deschiderea conferinței sale de presă săptămânale pe teme de sănătate mondială, unde a subliniat „dezinformarea” despre acord care circula pe internet.
Afirmația conform căreia tratatul ar transfera competențe către OMS este pur și simplu falsă. Este o ‘știre falsă'”, a declarat directorul general. El a dat asigurări că „țările vor decide singure ce ar trebui să prevadă tratatul.
La începutul lunii martie, Tedros Adhanom Gebreijus a declarat jurnaliștilor că statele membre ale OMS ar trebui să negocieze proiectul de contract care să abordeze, printre altele, problema schimbului de informații și a diferențelor dintre țările bogate și cele sărace în ceea ce privește accesul la vaccinuri.
Ideea unui proiect de contract a apărut după ce comunitatea internațională – atât statele individuale, cât și OMS – nu a reușit să acționeze împotriva pandemiei Covid-19, confruntându-se cu acuzații că a acționat prea târziu și cu puțină solidaritate.
Urmărește-ne și pe Google News