Elon Musk, miliardarul din domeniul tehnologiei, care conduce Tesla, SpaceX şi X, fostul Twitter, şi care a fondat recent startup-ul de AI xAI, a declarat joi noaptea că AI are potenţialul de a fi ”cea mai mare forţă de schimbare din istorie.”
”Vom ajunge la un punct în care AI va fi mai deşteaptă decât cel mai deştept om. Nu putem să ştim exact când se va întâmpla asta, dar se va întâmpla. Şi atunci nu vom mai avea nevoie de nicio slujbă”, a afirmat Musk la un eveniment la Lancaster House, o reşedinţă oficială a guvernului britanic.
Musk a vorbit alături de prim-ministrul britanic Rishi Sunak.
Vom putea să avem o slujbă dacă vrem, pentru plăcerea noastră. Dar AI va putea face orice. Nu ştiu dacă asta îi face pe oameni să se simtă bine sau nu
a adăugat Musk, stârnind râsete în sală.
Dacă vrei un geniu magic, care îţi îndeplineşte orice dorinţă şi nu are nicio limită. Nu va fi ca în poveştile cu trei dorinţe, va fi şi bine şi rău. Una dintre provocările viitoare va fi cum să găsim un sens al vieţii
a continuat el
Musk a avertizat de multe ori despre pericolele pe care AI le reprezintă pentru omenire, spunând odată că ar putea fi mai periculoasă decât bombele atomice.
El a fost unul dintre mulţii lideri din tehnologie care au solicitat o oprire a dezvoltării unei AI mai avansate decât programul OpenAI GPT-4, într-o scrisoare deschisă foarte citată, publicată la începutul acestui an.
Alţi lideri din tehnologie nu sunt de acord cu această opinie, inclusiv şeful Palantir, Alex Karp.
Vorbind la BBC Radio în iunie, Karp a spus că el crede că ”mulţi dintre cei care cer o oprire, cer o oprire pentru că nu au nimic de oferit”.
Comentariile lui Musk de joi vin după finalizarea unui summit important la Bletchley Park, Anglia, unde liderii mondiali au convenit asupra unei declaraţii globale despre inteligenţa artificială, ei găsind un teren comun cu privire la riscurile pe care le prezintă tehnologia pentru omenire.
Liderii din tehnologie şi liderii politici au folosit summitul pentru a avertiza asupra ameninţărilor existenţiale pe care le prezintă AI, concentrându-se pe unele dintre posibilele scenarii de sfârşit al lumii care ar putea fi generate odată cu crearea unei superinteligenţe ipotetice.
La summit, SUA şi China, două ţări care se confruntă cu cele mai mari tensiuni în privinţa tehnologiei, au convenit să găsească un consens global cu privire la modul de abordare a unora dintre întrebările mai complexe din jurul AI, inclusiv cum să o dezvolte în siguranţă şi să o reglementeze.
Urmărește-ne și pe Google News