După cei care neagă clima, iată-i pe cei care neagă căldura

După cei care neagă clima, iată-i pe cei care neagă căldura

În ciuda faptului că este cea mai caldă perioadă de pe Pământ din ultimii 125.000 de ani, activitatea umană accelerează clima Pământului, a declarat în această primăvară Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) al ONU. Secretarul general al ONU a avertizat în această vară că, dacă vom continua să amânăm acțiunile de limitare a încălzirii, ne-am putea confrunta cu un scenariu catastrofal.

În condițiile în care recordurile de căldură au fost doborâte unul după altul în această vară, secretarul general al Organizației Mondiale de Meteorologie a declarat că a sosit momentul să tragem un semnal de alarmă, deoarece recordurile din acest an vor fi urmate de altele, iar căldura extremă va deveni o normă în viitor. Există un consens științific general asupra faptului că schimbările climatice sunt un fenomen real, cauzat în mare parte de activitatea umană, și reprezintă o amenințare serioasă pentru locuitorii Pământului.

banner

Căldură? Ce fel de căldură?!


Dar unii oameni nu se lasă păcăliți: după negarea climei, gripa aviara și negarea covidului, a sosit negarea căldurii, care nu este un fenomen nou în sens strict, ci un efect secundar al scepticismului climatic general, declanșat de recordurile de temperatură pentru 2023. Nebunia a pornit de la un influencer pe nume Robin Monotti, care a susținut inițial că Agenția Spațială Europeană (ESA) a denaturat în mod deliberat informațiile privind temperaturile și a confundat temperaturile de suprafață cu cele ale aerului.

Acuzațiile au continuat și, bineînțeles, Monotti și-a găsit în curând un public: Arheologul și personalitatea de televiziune Neil Oliver a acuzat, de asemenea, BBC și mass-media că au distorsionat în mod deliberat datele privind temperatura, spunând că „aceste 40 de grade” au fost doar o tactică de sperietură pentru a-i face pe oameni să se teamă de vreme. Iar incendiile devastatoare de pădure, temperaturile record, inundațiile și secetele fac parte din aceeași agendă: flăcările abia începuseră pe Maui înainte de a fi lansate primele teorii ale conspirației. Monotti nu a fost mulțumit de hărțile de căldură nici în alte privințe: a spus că codurile de culori și tot roșul de pe ele sunt doar un mod de a speria oamenii.

Este cald? Atunci nu exista incălzire globală!

Oricât de ciudat ar părea, teoreticianul conspiraționistului Peter Knight, cercetător la Universitatea din Manchester, spune că există într-adevăr o ramură a acestor teorii care susține că dovezile care par să susțină pericolele schimbărilor climatice sunt de fapt dovezi că întregul fenomen este opera unei puteri de rezervă.
Potrivit psihologului social Karen Douglas, astfel de explicații pot fi, de asemenea, luate ca atare și pot părea atrăgătoare atunci când nevoile psihologice ale cuiva sunt amenințate, de exemplu atunci când simte că nu deține controlul. În cazul schimbărilor climatice, teoriile conspirației ajută la devierea responsabilității individuale și, făcând totul să pară o mare minciună, face ca totul să pară mai puțin înfricoșător.
Desigur, toate acestea pot fi de înțeles și explicabile din punctul de vedere al psihologiei sociale și este perfect acceptabil să se nege existența lacului Balaton sau a păsărilor, dar s-ar putea ca veteranilor adepți ai teoriei conspirației să nu le fi trecut prin cap să pretindă că sunt sceptici în privința căldurii. Până acum.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Luna dispare de pe cer 

Rețetă ușoară: Biscuiți pentru ceai

Uzinexport a deschis Galeria de Arta