De ce Google a mutat bara de căutare jos pe Android, după modelul Apple.

De ce Google vrea sa mute bara de căutare jos pe Android, după modelul Apple.

Acum un an sau doi, Apple a făcut o mișcare care a enervat mulți utilizatori de iOS: a pus bara de adrese/căutare a Safari în partea de jos a ecranului, nu în partea de sus, cum era normal. Mulți au zis că e o prostie, că e greu de folosit, că e urât. Mulți au vrut să se întoarcă la cum era înainte, și Apple le-a dat și posibilitatea asta, prin niște setări .

Dar se pare că Apple a avut dreptate, pentru că acum și Google vrea să facă la fel cu bara de căutare în aplicația Google/Google Search pentru Android. Cei de la TheSpAndroid au găsit o schimbare majoră în versiunea 14.48.26.29.arm64 a aplicației: bara de căutare e acum în partea de jos, lângă taburile de navigare.

De ce e asta o schimbare bună? De ce au făcut Apple și Google asta? Și ce câștigăm noi, utilizatorii?

E mai ușor de apăsat

Un motiv pentru care Apple și Google au mutat bara de căutare în partea de jos e că e mai ușor de apăsat cu degetele, fără să ne chinuim să întindem mâna sau să schimbăm poziția telefonului. Asta e și mai important pe telefoanele cu ecrane mari, cum ar fi iPhone 13 Pro Max sau Samsung Galaxy S23 Ultra, care au ecrane de peste 6,5 inch . Pe astea, bara de căutare în partea de sus e greu de atins, mai ales dacă avem degete scurte sau folosim telefonul cu o singură mână. Cu bara de căutare în partea de jos, putem scrie rapid ce vrem să căutăm cu degetul mare, și în același timp să ținem telefonul bine în mână.

E mai ușor de văzut

Alt motiv pentru care Apple și Google au ales să mute bara de căutare în partea de jos e că e mai ușor de văzut cu ochii, fără să ne distragem de la alte lucruri de pe ecran. Asta e și mai important pe telefoanele cu ecrane mici, cum ar fi iPhone SE sau Google Pixel 5a, care au ecrane de sub 5 inch . Pe astea, bara de căutare în partea de sus e greu de observat, mai ales dacă avem ochi obosiți sau folosim telefonul în lumină slabă. Cu bara de căutare în partea de jos, putem vedea mai bine ce căutăm și ce rezultate găsim, fără să ne mișcăm prea mult privirea.

E mai frumos de privit

Un ultim motiv pentru care Apple și Google au optat să mute bara de căutare în partea de jos e că e mai frumos de privit cu ochii, fără să ne deranjeze estetica ecranului. Asta e și mai important pe telefoanele cu ecrane curbate, cum ar fi Samsung Galaxy S22, cu un display care se întinde până la marginile laterale ale telefonului. Pe astea, bara de căutare în partea de sus e greu de integrat, mai ales dacă avem o husă sau o folie de protecție. Cu bara de căutare în partea de jos, putem profita mai mult de designul curbat al ecranului, fără să pierdem din funcționalitate.

Concluzie

Apple și Google au mutat bara de căutare în partea de jos pentru că e mai bine pentru noi, utilizatorii. Ne oferă mai mult confort, eficiență și plăcere în căutarea informațiilor pe internet. Poate că la început ni se pare ciudat sau neplăcut, dar cu timpul ne obișnuim și o să ne placă. Dacă nu, avem întotdeauna opțiunea să schimbăm înapoi, prin setări sau prin alte aplicații de căutare. De exemplu, Google Chrome pe iOS are bara de URL-uri în partea de jos, în timp ce Safari pe Android are bara de adrese/căutare în partea de sus. Alegerea e a noastră.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Galaxy S24, telefonul care îți cere bani în fiecare lună. Ce se întâmplă dacă refuzi să plătești?

Android 15 beta ajunge pe Nothing Phone (2a)

TikTok se adaptează la tine: cum să te bucuri de conținutul preferat pe ecranele pliabile

Se clarifică, în sfârșit, ce procesor va fi folosit pe telefoanele Galaxy S24 în Europa

În curând vom putea juca jocuri Sony PlayStation 5 fără descărcare

Samsung a lansat un robot aspirator cu inteligență artificială care curăță podeaua cu aburi

Xiaomi Mi Band 9 ar putea sosi în curând: Ce Știm Până Acum

Consolele Xbox actualizate vor fi disponibile începând de anul viitor

Honor X50 Pro a fost lansat și e impresionant.

iPhone 16: Un pas uriaș înainte pentru inteligența artificială

Samsung aduce Android 14 pe mai multe dispozitive Galaxy.

Fortnite revine pe iPhone după o pauză de patru ani, dar nu fără conflicte cu Apple