De 850 de ani, admirăm cel mai faimos reper arhitectural din lume

De 850 de ani, admirăm cel mai faimos reper arhitectural din lume

Când a început construcția clopotniței catedralei din Pisa, la 9 august 1173, nu se știa că aceasta va deveni una dintre cele mai faimoase clădiri din lume.

Planurile inițiale nu erau extraordinare, orașul dorea să adauge un turn de aproximativ 50-60 de metri la complexul Piazza dei Miracoli (Piața Miracolelor).

Cu toate acestea, inginerii nu au evaluat în mod adecvat caracteristicile solului moale și au pregătit o fundație pentru turn la o adâncime de doar 3 metri.
După ce au fost construite primele câteva etaje, a devenit evident că fundațiile slabe nu vor putea susține clădirea, care a început să se încline într-o parte.

Cu toate acestea, construcția a continuat, iar inginerii erau încrezători că vor reuși cumva să echilibreze turnul. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar între timp banii s-au terminat și au intervenit încăierările dintre orașele-state italiene, ceea ce a dus la oprirea construcției pentru mai bine de un secol.

Pauza lungă pare să fi fost bună pentru stabilitatea clădirii, deoarece greutatea solului din jurul fundațiilor s-a comprimat și înclinarea s-a oprit – temporar.

Clopotnița din Pisa a fost în cele din urmă finalizată în 1372, după 199 de ani.

Datorită funcției sale, greutatea clădirii este sporită de cele șapte clopote instalate, dintre care cel mai mare cântărește aproximativ 3620 de kilograme. Fiecare dintre clopote este acordat la o singură notă.

Începând cu secolul al XIV-lea, au fost folosite mai multe metode pentru a încerca să se corecteze defectul clădirii, dar înclinarea a continuat, deși încet.

Se spune că Galileo Galilei ar fi demonstrat că gravitația este independentă de masa unui obiect prin aruncarea a două ghiulele de dimensiuni diferite.

În ultimele decenii, tehnologia modernă a ajutat la stoparea procesului catastrofal prin îndepărtarea întregului strat de pământ de sub turn și consolidarea fundațiilor acestuia.

Exact la timp, deoarece înclinarea turnului înclinat din Pisa se apropia de 10 grade față de verticală.

Din 1990 inclinarea Turnului din Pisa a fost nu numai oprita ci si indreptata partial
Din 1990, înclinarea Turnului din Pisa a fost nu numai oprită, ci și îndreptată parțial.

Astăzi, înclinarea clădirii a fost stabilizată la 3,94 grade.

Clădirea emblematică a devenit un simbol nu doar al orașului, ci și al întregii Italii, fiind vizitată de milioane de turiști în fiecare an, și este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită aspectului său unic și semnificației istorice.

În ultimii ani, publicului i s-a permis să viziteze nivelurile superioare ale turnului, însă, din cauza cererii mari, biletele trebuie rezervate cu mult timp înainte.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Dublin orasul lui James Joyce

Oceanul Indian – Explorând bogăţia acestuia

Nessebar – O Incursiune în Orasul Bisericilor

Ce s-ar întâmpla dacă am putea călători în timp? 6 teorii interesante.

Descoperirea Belfast-ului: Hinterland-ul din Irlanda de Nord

Insula din Oceanul Pacific – Explorând tărâmuri necunoscute

Istoria orasului Anvers – orasul diamantelor.

Iată lista orașelor în care lumea și-ar dori cel mai mult să se mute.

Florenta – eterna Renastere

Westminster – o abatie emblematica

Istoria orasului Edinburgh

Descoperă istoria Sofiei: de la începuturi la prezent!