obeliscul lui teodosie

Hipodromul din Istanbul: locul unde istoria prinde viata

Hipodromul este unul dintre cele mai importante puncte de interes ale Istanbulului, situat in partea de vest a Moscheii Albastre. Acesta a fost construit inca din anul 203, in timpul domniei imparatului Septimius Severus si a fost extins ulterior de catre Constantin cel Mare. In timpul erei bizantine, hipodromul a devenit centrul activitatilor civile, fiind gazda unor curse de cai si serbarilor in cinstea imparatului.

O legenda interesanta spune ca, in timpul unei intreceri de care, frumoasa Teodora l-a invins pe imparatul Justinian si a devenit una dintre cele mai importante figuri ale Bizantului. Cu toate acestea, Hipodromul a fost martorul unor evenimente sangerase, precum lupta dintre cele doua partide „Verzii” si „Albastrii” in anul 532 sau executia a 30.000 de rebeli in timpul domniei lui Mahmud al II-lea.

banner
obeliscul lui teodosie
Hipodromul din Istanbul: locul unde istoria prinde viata 4

Hipodromul ocupa o suprafata de 400 metri lungime si 120 latime si poate gazdui circa 40.000 de spectatori. La intrare, turistii pot admira Fantana lui Wilhelm al II-lea, dar si patru cai mari de bronz care se afla in prezent la Muzeul Marciano din Italia. In centrul hipodromului se afla „spina”, o pista de alergare decorata cu obeliscuri si coloanele dintre care cateva au rezistat pana in prezent.

Unul dintre cele mai impresionante monumente ale Hipodromului este Coloana Sarpelui, cel mai vechi monument grecesc din Istanbul. Ridicata in anul 479 i.Hr., coloana a fost turnata din bronzul obtinut prin topirea scuturilor celor invinsi in victoria asupra persilor. Coloana reprezinta trei serpi incolaciti si este situata in apropierea Obeliscului egiptean, ridicat in secolul al XV-lea i.Hr.

In concluzie, Hipodromul din Istanbul este un loc plin de istorie si de povesti fascinante, care merita cu siguranta o vizita.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sankt Petersburg, orasul lui Petru cel Mare

Istoria orașului Singapore: de la pescarii malaezieni la un centru economic global

Istoria orasului Rodos – O privire asupra istoriei unui oras fascinant