Hipodromul este unul dintre cele mai importante puncte de interes ale Istanbulului, situat in partea de vest a Moscheii Albastre. Acesta a fost construit inca din anul 203, in timpul domniei imparatului Septimius Severus si a fost extins ulterior de catre Constantin cel Mare. In timpul erei bizantine, hipodromul a devenit centrul activitatilor civile, fiind gazda unor curse de cai si serbarilor in cinstea imparatului.
O legenda interesanta spune ca, in timpul unei intreceri de care, frumoasa Teodora l-a invins pe imparatul Justinian si a devenit una dintre cele mai importante figuri ale Bizantului. Cu toate acestea, Hipodromul a fost martorul unor evenimente sangerase, precum lupta dintre cele doua partide „Verzii” si „Albastrii” in anul 532 sau executia a 30.000 de rebeli in timpul domniei lui Mahmud al II-lea.
Hipodromul ocupa o suprafata de 400 metri lungime si 120 latime si poate gazdui circa 40.000 de spectatori. La intrare, turistii pot admira Fantana lui Wilhelm al II-lea, dar si patru cai mari de bronz care se afla in prezent la Muzeul Marciano din Italia. In centrul hipodromului se afla „spina”, o pista de alergare decorata cu obeliscuri si coloanele dintre care cateva au rezistat pana in prezent.
Unul dintre cele mai impresionante monumente ale Hipodromului este Coloana Sarpelui, cel mai vechi monument grecesc din Istanbul. Ridicata in anul 479 i.Hr., coloana a fost turnata din bronzul obtinut prin topirea scuturilor celor invinsi in victoria asupra persilor. Coloana reprezinta trei serpi incolaciti si este situata in apropierea Obeliscului egiptean, ridicat in secolul al XV-lea i.Hr.
In concluzie, Hipodromul din Istanbul este un loc plin de istorie si de povesti fascinante, care merita cu siguranta o vizita.
Urmărește-ne și pe Google News