Yangon – istoria și frumusețea fostei Rangoon

Yangon, cunoscut anterior sub numele Rangoon, este capitala statului Myanmar, situată în sudul țării. Orașul a fost fondat în jurul anului 1755 și a fost capitala coloniei britanice Burma din 1886 până în 1948, an în care a devenit capitala Uniunii Birmaniei. În 1989, numele oficial al țării a fost schimbat în Myanmar, iar capitala a rămas Yangon. Înainte de schimbarea numelui, numele Rangoon a fost asimilat cu pericolul și magia orientală, dar după câțiva ani, această percepție s-a schimbat. Capitala are în prezent o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori și este un important centru portuar, feroviar și rutier, precum și un hub industrial pentru metalurgie, aluminiu, cauciuc, textile, produse de construcție, prelucrarea lemnului, produse cosmetice, electronice și alimentare.

Yangon
Yangon

Yangon se remarcă prin arhitectura sa deosebită și prin eleganța clădirilor sale. Clădirile din Yangon au un aspect diferit în funcție de perioada în care au fost construite. Pe malul râului Yangon, se pot vedea case-barci făcute din lemn, asemănătoare celor construite cu secole în urmă, alături de clădiri victoriene ornamentate cu balcoane și decorațiuni specifice. Acest amestec de stiluri arhitecturale oferă orașului un aer misterios și fascinant.

banner

O atracție turistică importantă a Yangonului este pagoda Shwe Dagon, situată în centrul orașului, descrisă de Rudyard Kipling în „Cartile junglei” ca „o minune ce sclipeste in soare”. Pagoda Shwe Dagon are o înălțime de 98 de metri și se spune că ar conține osul din coapsa lui Buddha. În jurul acesteia, există multe alte temple și statui ale lui Buddha, care pot fi vizitate de turiști.

Yangon are o atmosferă calmă și primitoare, în contrast cu alte orașe asiatice, și oamenii sunt cunoscuți pentru manierele lor elegante și rezervate. Universitatea din Yangon, fondată în 1920, și Universitatea de Științe și Arte, fondată în 1960, completează imaginea unui oraș modern. Biblioteca Națională din Yangon are peste 16.000 de volume și 13.000 de manuscrise, iar Biblioteca Centrală Universitară are peste 350.000 de volume. Orașul are și multe muzee și galerii de artă, care pot fi vizitate de cei interesați de cultură și istorie.

În concluzie, Yangon este un oraș fascinant, cu o istorie bogată și o arhitectură frumoasa

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Amsterdam –  Istoricul si Cultura orasului

Bolgna – un oras si un paradis al artistilor.

Istoria orașului Singapore: de la pescarii malaezieni la un centru economic global