Castelului Starego Wawel scaled

Legendele din Varsovia: povesti incantatoare ale unei tari pline de istorie

Polonia este o tara bogata in traditii si istorie, fiind cunoscuta in egala masura si pentru talentul sau artistic. Tara este renumita pentru Nocturnele lui Chopin si pentru romanele lui Sienkiewicz. In afara de acestea, tara este acoperita de legende, cel mai cunoscut fiind legat de capitala sa, Varsovia (Warszawa).

Casa Gemenilor: legenda cladirii primariei din Piata Starego Miasta

Unul dintre aceste legende se refera la cladirea primariei situata la numarul 31 din vechea piata a orasului, cunoscuta sub numele de Casa Gemenilor. Acesta este numit astfel datorita unei statui care reprezinta o mama cu doi copii. Desi statuia a fost conceputa ca o lucrare strict religioasa reprezentând Sfânta Ana sau Fecioara Maria cu Sfântul Ioan Botezatorul si copilul Iisus, exista o poveste fantastica legata de aceasta.

Se spune ca in vremuri indepartate, un print s-a ratacit prin padure, gasind in cele din urma adapost la casa unui padurar. Barbatul era fericit pentru ca tocmai devenise tatal a doi copii si printul a fost primit cu bucurie. Incantat de ospitalitatea gazdelor, printul i-a numit pe copii Wars si Sawa si le-a oferit un conac construit special pentru ei. Astfel, prima constructie din oras a primit numele gemenilor, devenind astfel Warszawa. Povestea lor este evocata prin statuia din fata cladirii primariei.

Frumoasa Sirena din Varsovia

In aceeasi piata se mai afla o alta legenda, aceea a tânarului pescar Wars, indragostit de frumoasa sirena Sawa, capturata din apele Vistulei. Statuia sirenei a devenit emblematica pentru oras.

Imobilul Fukier si povestea gemetelor din pivnita

Un alt exemplu de casa cu poveste din Varsovia este imobilul Fukier, situat la numarul 27 din piata. Aceasta a fost ridicata pe locul unei case din secolul al XVI-lea, care purta numele proprietarului ei, un negustor de vinuri. Se spune ca acesta se plângea de zgomotele stranii, de fapt niste gemete venite din pivnita

Descoperă Povestea Castelului Łańcut

Un alt loc plin de istorie si legende din Polonia este Castelul Łańcut. Se spune ca castelul a fost construit pe locul unei fortificatii din vremea Cavalerilor Teutoni si a servit drept resedinta nobililor polonezi. O legenda locala spune ca, in timpul unei invazii tatarilor, o tanara nobila s-a refugiat in castel, unde a fost protejata de spiritele castelului. In schimb, ea a jurat sa-si sacrifice viata pentru a proteja castelul in perpetuitate. Se zice ca spiritele castelului au pastrat aceasta promisiune si inca pazesc castelul astazi.

Castelul Łańcut
Castelul Łańcut

Castelul a fost de-a lungul timpului resedinta familiei Lanckoroński, care a adus un numar impresionant de capodopere de arta si mobilier, precum si colectii de carti rare si obiecte de valoare. In prezent, castelul gazduieste muzeul „Muzeum Ziemi Lanckorońskiej”, unde vizitatorii pot admira opere de arta si obiecte istorice unice.

Explorați Mănăstirea Tyniec

In afara orasului Krakow se afla mănăstirea Tyniec, un loc sagalnic si plin de istorie. Mănăstirea dateaza din secolul al XI-lea si a servit drept refugiu pentru calugarii benedictini in timpul razboaielor si invaziilor. Legendele spun ca mănăstirea a fost construita pe locul unui templu pagan dedicat zeului pagan Bachus si ca calugarii au adaptat templul existent pentru a se potrivi cu credinta lor crestina.

Astazi, mănăstirea este un loc de pelerinaj popular si gazduieste biblioteca si muzeul mănăstirii, precum si o capela frumoasa si o sala de mese medievala. Vizitatorii sunt invitati sa exploreze imprejurimile, care cuprind o pajiște verde, o grota si o peștera, precum si sa se bucure de frumusețea naturii din padurea din apropiere.

Admirați Frumusețea Naturii din Parcul Łazienki

Parcul Łazienki este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa si gazduieste numeroase atractii turistice, inclusiv palate, gradini, lacuri si poduri. Parcul a servit drept gradina de vara a Regelui Stanislaw August Poniatowski

Legendele Castelului Starego Wawel

Un alt punct de atracție important din Varșovia este Castelul Starego Wawel, care se află în inima orașului. Castelul este cunoscut pentru arhitectura sa impresionantă și pentru istoria sa bogată, care se întinde pe mai bine de 1000 de ani. Dar, pe lângă acestea, castelul este încărcat de legende și povești neobișnuite.

 Castelului Starego Wawel
Castelului Starego Wawel

Una dintre acestea se referă la camera de suflet a regelui Sigismund al III-lea. Se spune că regelul era foarte superstițios și că ar fi ascuns o comoară în camera sa, care s-a pierdut în timp. O altă legenda spune că în această cameră se află un spectru al reginei Bona Sforza, care încă mai bântuie prin încăpere.

În cealaltă parte a castelului se află o clădire cunoscută sub numele de Turnul cu Foc. Se spune că în acest turn, regina Jadwiga ar fi aprins un foc pentru a-și chema cavalerii la luptă împotriva invadatorilor tătari. Acest foc a fost întreținut constant și a devenit un simbol al loialității și curajului, fiind văzut de multe ori ca un semn al speranței pentru polonezi.

Muzeul Chopin

Polonia este cunoscută în lume pentru muzica sa și, în special, pentru muzica lui Frédéric Chopin. Muzeul Chopin din Varșovia adăpostește colecția personală a compozitorului, inclusiv partituri, instrumente muzicale și fotografii. Muzeul oferă o privire fascinantă asupra vieții și carierei lui Chopin, precum și asupra epocii în care a trăit.

Muzeul Chopin
Muzeul Chopin

Muzeul Chopin este un loc perfect pentru iubitorii de muzică și pentru cei interesați de istoria culturală a Poloniei. Vizitatorii pot asculta înregistrări ale lucrărilor lui Chopin, pot vedea instrumente muzicale originale și pot învăța despre viața compozitorului.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Iată lista orașelor în care lumea și-ar dori cel mai mult să se mute.

Turnul din Pisa a fost salvat.

Istoria orașului Bagdad – cer galben si roz ce palpita…

Viena – O Capitală a Muzicii

Jules Verne si Casa pe Bulevardul Longueville

Nessebar – O Incursiune în Orasul Bisericilor

Despre Podul Brooklyn din New York

Varsovia – O poveste de descoperit!

Atomium – Un simbol al Bruxelles-ului si al Europei

Tunisiea – Amintire a Cartaginei de odinioara

Betleem – Pamantul Nasterii Domnului

Hipodromul din Istanbul: locul unde istoria prinde viata