Ce telefon ai? 5G-ul e plin de găuri, producătorii sunt îngrijorați

Ce telefon ai? 5G-ul e plin de găuri, producătorii sunt îngrijorați

Dacă ai un smartphone cu 5G, ai putea avea o problemă. Niște cercetători deștepți de la o universitate din Singapore au găsit 14 breșe de securitate care afectează sute de modele de telefoane. Și nu orice fel de telefoane, ci unele care folosesc modemuri 5G de la Qualcomm și MediaTek, adică doi dintre cei mai mari jucători de pe piață.

Acum, nu zic că 5G-ul e rău, dimpotrivă. E o tehnologie super tare, care îți permite să faci tot felul de chestii mișto cu telefonul tău. Să descarci filme rapid, să te joci cu realitatea augmentată, să conectezi mai multe device-uri simultan, și lista poate continua. Practic, 5G-ul a schimbat complet modul în care ne raportăm la lume prin intermediul smartphone-urilor noastre.

Dar, ca orice lucru bun, are și el un preț. Și nu mă refer la banii pe care îi dai pe abonament, ci la riscurile la care te expui. Cercetătorii din Singapore au descoperit (și ne-au avertizat) că modemurile 5G de la Qualcomm și MediaTek au 14 găuri de securitate care pot fi folosite pentru a-ți bloca și îngheța conexiunea 5G. Au botezat aceste găuri 5Ghoul, ca să le dea și un nume mai sugestiv. 714 modele de telefoane de la 24 de branduri, atât iOS, cât și Android, ar putea fi victimele acestor găuri. Din cele 14, 10 au fost făcute publice, iar restul sunt ținute la secret, ca să nu le dea idei hackerilor.

Cum se produce un atac cu 5Ghoul? Simplu: un hacker folosește o stație de bază falsă (gNB) care îți fură semnalul și te face să te conectezi la ea. Apoi, profită de găurile din modemul tău și îți dă peste cap conexiunea, până când ești nevoit să-ți restartezi telefonul.

producatori afectati

Hackerul poate folosi niște dispozitive radio mici și ieftine, care pot imita stațiile de bază reale, și poate rămâne nedetectat. Găurile pe care le folosește, dintre care 12 sunt noi, au fost găsite în firmware-ul modemurilor 5G, ceea ce înseamnă că toate telefoanele care au aceste modemuri sunt vulnerabile. Dar nu toate la fel de mult, depinde și de tipul de telefon, spune Security Week.

Ce se poate întâmpla dacă ești atacat cu 5Ghoul? De la lucruri nasoale, cum ar fi furtul de date, până la lucruri enervante, cum ar fi întreruperea serviciului. De exemplu, dacă îți scade brusc semnalul de la 5G la 4G, ar putea fi un semn că cineva îți joacă feste. Producătorii de telefoane au promis că vor rezolva problema și vor lansa patch-uri de securitate pentru bug-urile 5Ghoul, dar nu se știe exact când. Pentru telefoanele Android, ar trebui să vină ceva luna asta, dar pentru iPhone-uri nu se știe nimic.

Dar nu trebuie să stai cu mâinile în sân și să aștepți să te salveze alții, poți să-ți protejezi singur telefonul. Phone Arena ne-a dat câteva sfaturi bune. Ține-ți telefonul și aplicațiile la zi, că așa primești și patch-urile de securitate care te apără de vulnerabilități noi. Folosește parole grele sau funcții biometrice, cum ar fi amprenta sau fața, ca să nu-ți intre oricine în telefon. Descarcă aplicații doar din surse sigure și vezi ce permisiuni le dai, să nu-ți fure datele sau să-ți facă alte măgării. Folosește funcțiile de securitate din telefon, cum ar fi criptarea și ștergerea de la distanță, ca să-ți păstrezi datele în siguranță.

Fii atent la linkurile din mailuri sau mesaje, mai ales dacă nu știi cine ți le-a trimis, că s-ar putea să fie phishing. Informează-te despre riscurile specifice legate de 5G și despre ultimele noutăți în domeniul securității cibernetice. Instalează un software de securitate bun, care să te protejeze de atacuri.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

În curând vom putea juca jocuri Sony PlayStation 5 fără descărcare

Cum Google transformă căutarea online cu o nouă tehnologie generativă:Search Generative Experience:

 Seria Redmi Note 13: Ce ne așteaptă de la modelul Pro în 4G și 5G

TikTok se adaptează la tine: cum să te bucuri de conținutul preferat pe ecranele pliabile

Honor X50i+: cameră foto de 108 MP și un preț foarte bun.

Prețurile seriei Galaxy S24 în Europa au fost dezvăluite.

Windows 12: Surpriza Microsoft pregătită în secret?”

Chipset Snapdragon 8 Gen 3: Cel mai nou și mai puternic procesor mobil de la Qualcomm

MGIE:Apple face o inovație în editarea imaginilor cu inteligența artificială!

Smartwatch: Un cadou ideal pentru cei care își doresc un stil de viață sănătos.

Dispozitivele de top Samsung din 2023 vor beneficia de One UI 6.1 în prima parte a anului 2024

Galaxy S24 cu Exynos 2400 vs Snapdragon 8 Gen 3: Cine va câștiga bătălia cipurilor?