Haideți să vă spun o poveste direct din inima nordului. Într-o dimineață de mai anul trecut, Suedia și vecina prietenoasă Finlanda și-au făcut curajul să bată la ușa clubului NATO, și când spun asta, mă refer la ceea ce s-a întâmplat după ce vecinul mai puțin prietenos, Rusia, a luat-un drum neașteptat prin Ucraina. Finlanda, cu pași mici dar siguri, a pasit într-un aprilie luminat al anului 2023 în familia NATO, pe când Suedia tot mai întâmpină câteva hopuri care îi temperează sprintul.
Vă spun sincer, și Suedia are inima setată pe harta NATO, dar, spre deosebire de vecinii lor, s-au confruntat cu câteva piedici, cum ar fi scumpul lor prieten de la Ankara, președintele Erdogan. El nu e fanul numărul unu al Suediei și pare că ar avea niște mari rezerve legate de cum abordează ei chestiunea islamofobiei – dacă mă întrebați, i-a cam tras o „linie roșie”. Dar nici vecinii din Ungaria nu stau deoparte când vine vorba de avize.
Totuși, președintele Erdogan, după câteva ceaiuri și discuții, a zis că-i ok și cu Suedia în NATO, doar că parlamentul lui încă nu a pus ștampila finală. Și să nu uităm de Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, care pare să nu fie în vreo grabă să dea like candidaturii Suediei. Dar iată că Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a venit cu veste că suedezii vor primi undă verde la următorul summit din iulie. Deci, să tragem aer în piept și să așteptăm.
Dar, total neprotejat de aceste chestiuni politice, ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a venit în fața reporterilor cu un aer grav și un mesaj serios pentru conaționali. Vrei să știi ce-a zis?
Bună ziua, dragi concetățeni, eu sunt Carl-Oskar și nu vreau să vă sperii, dar realitatea e că războiul ar putea veni chiar și aici, acasă, în Suedia.
Asta a zis și a insistat că nu vrea să facă pe nimeni să tremure, ci doar să deschidă ochii la ce se întâmplă în lume.
Și ca și cum nu era de ajuns, Pål Jonson, șeful Apărării, a fost și el gata să sublinieze cu roșu că țara vikingilor trebuie să fie pregătită pentru orice, căci războiul și haosul nu sunt departe, chiar dacă noi vrem să credem contrariul. „Trebuie să fim pregătiți,” a spus el, și așa este, nu vrem ca ai noștri copilași să crească într-o Europă care se joacă de-a războaiele.
Deci, dragilor, asta e situația pe la nord. Să sperăm că toate rămân la nivel de discuții și că pacea va păstra frigiderul Arctic la temperaturi cât mai joase. Dar, până una alta, Suedia se pregătește de orice, așa cum trebuie să fim toți: deștepți, vigilenți și gata să ne fiarbă ceaiul chiar și în cele mai năstrușnice vremuri.
Urmărește-ne și pe Google News