Sateliții responsabili pentru serviciul mobil Starlink au decolat

Sateliții responsabili pentru serviciul mobil Starlink au decolat

Ai vrea să poți trimite un SMS chiar și atunci când nu ai semnal la telefon? Sau să poți suna pe cineva de pe vârful unui munte? Sau să te conectezi la internet de oriunde pe glob? Ei bine, Starlink îți promite toate astea și multe altele, cu ajutorul sateliților săi mobili care zboară pe orbita Pământului.

SpaceX, compania lui Elon Musk, a lansat primii sateliți Starlink care pot comunica direct cu telefoanele LTE existente, fără să ai nevoie de niciun dispozitiv special. Astfel, poți folosi rețeaua de sateliți ca și cum ar fi o rețea mobilă normală, doar că mult mai extinsă și mai accesibilă. Sateliții Starlink au un modem special care le permite să funcționeze ca niște antene spațiale, care îți pot oferi semnal oriunde te-ai afla.

Starlink s-a aliat cu T-Mobile, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din SUA, care îi va oferi o parte din spectrul său 5G pentru a îmbunătăți viteza și calitatea serviciului. Dacă ești abonat la T-Mobile, vei putea accesa rețeaua de sateliți Starlink în orice moment, fără costuri suplimentare. Starlink vrea să îți ofere nu doar posibilitatea de a trimite mesaje text, ci și de a face apeluri vocale și de a naviga pe internet, chiar și în zonele unde rețelele terestre nu ajung. Acest serviciu va fi disponibil undeva în 2025, dar nu se știe încă o dată exactă. Starlink spune că, până atunci, va putea să îți conecteze și alte dispozitive IoT, cum ar fi ceasurile inteligente, camerele de supraveghere sau senzorii de mediu.

spacex

Starlink nu este singurul care vrea să îți aducă semnal de la stele. Alți operatori de telefonie mobilă din diferite țări s-au arătat interesați să folosească sateliții Starlink pentru a-și extinde acoperirea și a-și îmbunătăți serviciile. Printre ei se numără Rogers din Canada, KDDI din Japonia, Optus din Australia, One NZ din Noua Zeelandă, Salt din Elveția și Entel din Chile și Peru. Starlink va începe în curând să testeze parteneriatul cu T-Mobile, dar nu se știe când va fi gata pentru publicul larg.

Nu te aștepta, însă, să ai o experiență de navigare la fel de bună ca pe rețelele mobile terestre. Sateliții Starlink au o lățime de bandă limitată, de doar 7 Mbps pe fascicul, ceea ce înseamnă că nu vei putea să te uiți la filme HD sau să descarci fișiere mari. Serviciile de voce și de date vor fi activate treptat, pe măsură ce sateliții vor fi operaționali, cu o prioritate pentru mesajele text, care vor fi disponibile undeva în 2025.

Dacă ești client al unei rețele globale partenere, vei putea folosi serviciul Starlink în roaming, atunci când nu ai semnal la operatorul tău. Astfel, Starlink va concura direct cu serviciul de apeluri de urgență prin satelit al Apple, disponibil în iOS 14, și cu Snapdragon Satellite, care îți permite să trimiți mesaje text pe telefoanele Android prin rețeaua Iridium.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De ce unii zic că Galaxy S24 face poze mai proaste ca înainte? Samsung explică

iPhone 16: Un pas uriaș înainte pentru inteligența artificială

Smartwatch: Un cadou ideal pentru cei care își doresc un stil de viață sănătos.

iPhone 16 Pro Max promite o baterie record: cât ar putea ține cu o singură încărcare.

iPhone 16 Pro ar putea veni cu ecran mai mare decât predecesorii săi

Apple Vision Pro, de la hype la hibernare?

Seria Redmi Note 13 5G a sosit! Iată Specificațiile si prețul.

Nothing Phone (2a), o imagine falsă ne-a indus în eroare.

Minimal: Telefonul care te scapă de dependența de smartphone.

Cum arată noua tabletă Oppo Pad Air2, dezvăluită înainte de lansare

De ce Apple nu se grăbește să lanseze un iPhone pliabil?

Apple încurajează inovația din partea furnizorilor de ecrane