Samsung a dat startul anului cu primul său eveniment Unpacked, care a avut loc în San Jose, amânând lansarea gamei de dispozitive Galaxy S24 pentru a doua jumătate a lunii ianuarie. A fost, ca de fiecare dată, un show impresionant, dar, evident, toți ochii erau ațintiți să vadă dacă Samsung poate depăși performanța și popularitatea S23, să facă ceva și mai bun sau să aducă ceva nou. Iar când spunem “nou”, nu trebuie să ne forțăm prea mult imaginația, pentru că trendul anului este inteligența artificială, iar seria S24 vine cu o mulțime de soluții bazate pe aceasta, dar aproape toate funcțiile și serviciile noi bazate pe aceasta sunt software și/sau cloud, ceea ce înseamnă că, deși vor fi disponibile mai întâi pe S24, vor ajunge în curând și pe modelele mai vechi.
Dar asta ne face să ne întrebăm ce a mai reușit Samsung să inoveze. În primul rând, avem hardware-ul, propriu-zis, care este din nou destul de riscant pentru modelele de anul acesta: cele două S24 mai mici vor avea din nou chipset-ul Exynos produs de Samsung, dar nu vorbim de 2200, care era cam slabuț pe S22 față de soluția actuală de la Qualcomm, ci de noul Exynos 2400, de la care producătorul speră, normal, multe.
Deși nu recunosc oficial de ce, când au fost întrebați, au respins vehement că ar fi motive financiare pentru a alege să folosească din nou chipset-urile lor, spunând mai degrabă că Exynos este mai bun decât Qualcomm la anumite task-uri. În același timp, însă, ei știu foarte bine că mult mai puține aplicații care consumă multe resurse (în special jocuri) sunt optimizate pentru chipset-urile Exynos, de aceea Samsung colaborează cu o serie de dezvoltatori de jocuri renumiți și apreciați. Și, deși soluțiile de răcire ale tuturor celor trei telefoane s-au îmbunătățit față de predecesorii lor, când a venit vorba de S24 ca fiind un telefon pentru gameri, S24 Ultra, construit în jurul soluției Qualcomm, a fost cel care a fost pus în prim-plan.
Deci, din punct de vedere hardware, Ultra are Snapdragon 8 Gen 3, cel mai bun din acest an, în timp ce celelalte două au Exynos 2400. Compania sud-coreeană afirmă că Exynos 2400 poate oferi o îmbunătățire de 1,7 ori a performanței procesorului față de Exynos 2200 și o îmbunătățire de 14 ori în task-urile bazate pe inteligență artificială, datorită noii NPU. Acest lucru este acum foarte important datorită accentului pus pe funcțiile bazate pe AI. Ei spun că la Samsung s-a lucrat mult la dezvoltarea GPU-ului, Xclipse 940 folosind arhitectura RDNA 3 de la AMD, care aduce o îmbunătățire a randării ray tracing, a umbrelor și a reflexiilor, creând o imagine mai realistă în jocuri, de exemplu.
Cât de mult mai bun este un chipset față de altul este chiar mai simplu de comparat anul acesta decât înainte, pentru că rezoluția ecranului S24+ a crescut și ea la QHD, ceea ce înseamnă că S24+ și S24 Ultra sunt mai asemănătoare în mai mulți parametri decât oricând, cu dimensiuni foarte apropiate. Putem vedea deja, după ce am testat atât ROG Phone 8 Pro, cât și Red Magic 9 Pro, că Snapdragon 8 Gen 3 se poate încinge destul de tare, la care reacționează prin scăderea puterii, nu știm încă dacă Exynos are sângele la fel de cald, dar Samsung a mărit dimensiunea camerei de vapori cu până la 80% la toate modelele din serie pentru a face răcirea mai eficientă.
La exterior, modelele nu arată prea diferit, cu schimbări de design aproape insignifiante. Cel mai mic S24 are acum un ecran de 6,2 inci, dar dimensiunea dispozitivului a rămas aceeași, deși au reușit să obțină puțin mai mult spațiu pentru ecran prin micșorarea marginilor. S24+ are un ecran de 6,7 inci, iar Ultra are un ecran de 6,8 inci, iar toate cele trei telefoane au ecranul Dynamic AMOLED 2X de la Samsung, cu o rată de reîmprospătare adaptivă de 1-120 Hz, cu o luminozitate maximă de 2400 de nits, cu un sistem antireflex îmbunătățit și o vizibilitate mai bună la soare. Noile culori au trecut mai mult spre pastel mat, iar de protecție se ocupă Corning Gorilla Armor, care este de patru ori mai rezistent decât soluția anterioară. Nu ne miră, Ultra are un exterior din titan, la fel ca iPhone 15 Pro Max, dar este cu doar 2 grame mai ușor decât modelul din acest an.
În ceea ce privește camera foto, în principiu, doar Ultra s-a modificat, cel puțin în ceea ce privește senzorii și obiectivele specifice. S24 și S24+ vin cu kitul de anul trecut, ceea ce înseamnă 50 de megapixeli pentru camera principală, 12 megapixeli pentru modulul ultra-wide și 10 megapixeli pentru modulul de zoom cu mărire triplă. La Ultra au fost schimbate, camera principală (200 megapixeli) și cea ultra-wide (12 megapixeli) rămânând la fel, iar modulul cu zoom triplu de 10 megapixeli este nou, dar unitatea veche de zoom 10x a fost înlocuită cu o unitate de zoom 5x de 50 megapixeli, iar o soluție multiframe este folosită pentru a oferi ceea ce testele inițiale arată a fi un zoom 10x de calitate și rezultate mai bune în intervalele intermediare. Camera frontală de pe toate cele trei telefoane are o rezoluție de 12 megapixeli. Modul de noapte a fost îmbunătățit pe toate dispozitivele, cu un accent special pe videoclipurile nocturne, mai ales când se folosește zoom-ul, iar efectul HDR este acum vizibil înainte de a face poza.
Specificații Samsung Galaxy S24 Ultra
Date tehnice Smartphone | Samsung Galaxy S24 Ultra |
---|---|
Ecran | Dynamic AMOLED 2X de 6.8 inch, aspect 19.5:9, rezoluție QHD+ 3088 x 1440 pixeli, densitate aprox. 500 ppi, rată maximă de refresh 120Hz (1 – 120 Hz), Vision Booster, luminozitate maximă în peak 2600 nits |
Procesor | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 pe 4mm, Octa-core cu 1 x 3.3 GHz Cortex-X4 + 5 x 3.2 GHz Cortex-A720 + 2 x 2.3 GHz Cortex-A520 |
Memorie | 12 GB memorie RAM 256 GB / 512 GB / 1 TB |
GPU | Adreno 750 |
Sistem de operare | Android 14 cu One UI 6.1 |
Conectivitate | 5G, Wi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7 tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO și BDS, USB Type-C 3.2 |
Camere foto și video | Cameră principală cu 4 senzori: – 200 Megapixeli Wide, FOV 85˚, f/1.7, OIS – 12 Megapixeli Ultrawide, FOV 120°, f/2.2 – 50 Megapixeli Telephoto cu zoom optic 5X, FOV 22˚, f/3.4, OIS – 10 Megapixeli Telephoto cu zoom optic 3X, FOV 36˚, f/2.4, OIS Filmează cu 8K 4320p cu 30 fps, 4K cu 30, 60 și 120 fps Cameră frontală de 12 Megapixeli, FOV 80˚, f/2.2, Dual Pixel Autofocus Filmează 4K cu 30 și 60 fps |
Baterie | 5000 mAh, încărcare pe fir cu maxim 45W, Fast Wireless Charging 2.0, Wireless PowerShare |
Alte detalii | Clasificare IP68, stylus cu conexiune Bluetooth și accelerometru și girsocop integrate, senzor ultrasonic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo, Samsung DeX, Samsung wireless DeX, SMS de urgență SOS prin conexiune satelit |
Greutate | 232 / 233 grame (5G mmWawe / 5G Sub6) |
Dimensiuni | 162.3 x 79 x 8.6 mm |
Capacitatea bateriei a crescut puțin, de la 3900 mAh la 4000 mAh pentru S24, de la 4700 mAh la 4900 mAh pentru S24+, iar Ultra a rămas la 5000 mAh. Din nefericire, vitezele de încărcare nu s-au îmbunătățit, cel mai mic dispozitiv încărcându-se la 25 de wați, iar celelalte două la 45 de wați. Soluția wireless este acum tot de 15 wați, cu 4,5 wați în spate pentru a încărca alte dispozitive. Capetele de încărcare nu vor fi în continuare incluse în cutii.
Împreună cu S24, Samsung introduce funcții de inteligență artificială și, practic, acesta este principalul motiv pentru care compania sud-coreeană se laudă anul acesta. Desigur, toate companiile de tehnologie se ocupă de AI, vorbesc despre ea, o dezvoltă, dar Samsung este poate prima care oferă un pachet atât de complex de soluții AI într-un telefon mobil, deși Google Pixel 8 a făcut deja primii pași pe această cale. Totuși, S24 include multe funcții noi bazate pe AI (unele dintre ele de învățare automată, altele de AI generativ), dar, în același timp, acestea sunt în mare parte modificări de software și necesită de multe ori cloud computing (adică o conexiune la web), așa că vor fi actualizate în cele din urmă pe modelele de top anterioare, deși inițial doar S24 va putea oferi acest set de funcții.
Practic, aceste soluții se împart în două categorii, una pentru trucurile care necesită un modul de limbaj, iar cealaltă pentru bunătățile de procesare a imaginilor și a videoclipurilor. Problema pe care o avem cu prima categorie este că Samsung AI nu este încă disponibil în limba română; momentan, este disponibil în 13 limbi, dar se așteaptă să fie disponibil și în limba noastră în cursul acestui an.
Două funcții importante vor fi disponibile: AI-ul care traduce conversațiile telefonice este o premieră absolută și face parte din dialerul Samsung One UI, cu un meniu pentru a selecta cele două limbi între care se face traducerea. Nu este vorba de un interpret simultan, o persoană spune o propoziție, cealaltă o aude în limba ei, îi răspunde, este tradusă de sistem în timpul apelului și conversația continuă.
Dacă ambele dispozitive sunt Galaxy S24, ambele părți vor vedea traducerea în text pe ecran, dacă doar unul dintre ele este Galaxy S24, o va vedea, dar cealaltă parte va auzi doar rezultatul. În cadrul demonstrației, am încercat din coreeană în engleză și invers și a funcționat bine. Tot un modul lingvistic necesită și capacitatea de a transcrie textul din dictafon și apoi, la cerere, de a-l formata, analiza și completa în propoziții rotunde.
La fel de utilă pentru scrierea tuturor tipurilor de scrisori este capacitatea de a condimenta lucrurile cu formulele potrivite, iar noi așteptăm să sosească suportul pentru limba romana. Inteligența artificială va ajuta, de asemenea, la scrierea mesajelor, corectând comentariile și mesajele scrise în grabă și există, de asemenea, un motor de căutare vizuală cu inteligență artificială dezvoltat de Google.
Inteligența artificială multimedia facilitează în special post-procesarea fotografiilor. În câteva clipe, puteți elimina obiectele sau persoanele nepotrivite din imagine, puteți muta formele, iar sistemul umple spațiul din spate. Funcționează bine pentru soluții relativ simple (eliminarea persoanelor care se plimbă în fundal, eliminarea reperelor, mutarea anumitor forme), dar pentru subiecte mai complexe are probleme, iar unele sarcini pur și simplu refuză să le îndeplinească
Este bine că orice videoclip poate fi încetinit de patru ori, cadrele lipsă sunt generate de AI pentru a menține continuitatea videoclipului, poate elimina umbrele și reflexiile din fotografii și poate, de asemenea, să îmbunătățească o imagine medie cu contrast, saturație și claritate pentru a o face mai compatibilă cu Insta. Toate aceste ajustări sunt indicate printr-un filigran în colțul din stânga jos, iar câmpul de metadate al fișierului de imagine este, de asemenea, marcat ca fiind o fotografie modificată de AI, dar acest lucru poate conta prea puțin în epoca știrilor false, oamenii vor crede orice vor să creadă.
Samsung Galaxy S24 Ultra, prețuri în România:
12/256GB | 12/512GB | 12/1TB | Disponibilitate | Cadou precomandă | |
---|---|---|---|---|---|
Amazon DE | 1449 euro ( 7200 lei) | Precomandă | |||
eMAG | 6699 lei | 7799 lei | 8999 lei | Precomandă | |
Flanco | 7199 lei | Precomandă | Avantaj +450 lei Buy-Back | ||
Samsung | 7199 lei | 7199 lei | 7799 lei | Precomandă | Avantaj +500 lei Buy-Back |
Prețuri Samsung Galaxy S24 in Romania:
Seria Galaxy S24 este disponibilă pentru precomandă începând cu 17 ianuarie, de la ora 21:00, pe website-ul Samsung, de pe Amazon DE (899 Euro) si la operatori și retaileri, în online și în magazine. La precomandă prețul pentru Galaxy S24 pornește de la 4249 lei, prețul pentru Galaxy S24+ pornește de la 5699 lei.
Precomenzile încep acum și durează până la 30 ianuarie, perioadă în care Samsung va oferi un telefon cu capacitate de stocare mai mare la un preț mai mic și va fi lansat un program de reduceri pentru dispozitive
Notă pentru cititorii noștri: creăm comparații de produse și oferte pentru dvs. Pentru a face acest lucru posibil, primim un comision de la parteneri. Acest lucru nu vă afectează cu nimic.
Urmărește-ne și pe Google News