IBM dezvoltă un cip numit NorthPole care imită creierul uman

IBM a creat un cip inspirat de creierul uman. Ce poate face NorthPole?

IBM Research a prezentat un prototip de cip numit NorthPole, despre care cercetătorii companiei din California consideră că se bazează pe arhitectura creierului uman și ar putea nu numai să îmbunătățească semnificativ eficiența computerelor, ci și să creeze sisteme care să depășească limitele cloud computing-ului.

Oferta Emag

În ciuda faptului că lumea tehnologiei este construită pe inovație, după cum notează New Atlas, suntem încă blocați în trecut în ceea ce privește proiectarea multor dispozitive – gândiți-vă doar la dispunerea tastaturii, care își are originea în aparatele de scris, sau la faptul că încă mai numim telefon computerele de buzunar pe care le folosim doar întâmplător pentru comunicarea vocală.

În același mod, tehnicile de proiectare care stau la baza computerelor de astăzi datează de pe vremea primelor computere gigantice, de dimensiunea unei camere. Singura modalitate de a le face să funcționeze era împărțirea funcțiilor individuale (control, logică, memorie) în unități separate și transferul de date între ele pentru a face sistemul să funcționeze.

Cu toate acestea, blocajul arhitecturii Neumann (comutarea între unități), creată în 1945, a limitat grav performanța sistemului pentru anumite aplicații – lucru pe care IBM a încercat să-l depășească cu cipul NorthPole. Cercetătorii companiei sunt de părere că creierul uman este mult mai eficient din punct de vedere energetic decât orice calculator, așa că au creat o „reprezentare slabă a creierului în oglinda unei plăcuțe de siliciu”.

cip north pole

În esență, cipul utilizează o arhitectură bazată pe rețele neuronale care imită sinapsele creierului pentru a conecta funcții separate, astfel încât, de exemplu, procesorul acționează și ca memorie. Cu 22 de miliarde de tranzistori și 256 de nuclee, cipul este de 20 de ori mai rapid și de 25 de ori mai eficient decât unitățile actuale care execută sarcini bazate pe inteligența artificială și, deoarece nu are nevoie de sistemele de răcire necesare pentru sistemele de înaltă performanță, reduce, de asemenea, consumul de energie în mod semnificativ.

NorthPole deschide astfel calea pentru crearea de rețele pe un singur cip care pot îndeplini local toate sarcinile care astăzi necesită ferme uriașe de servere și servicii cloud. Sistemele independente capabile să gestioneze în mod autonom cantități mari de date ar putea revoluționa sarcinile legate de inteligența artificială, cum ar fi recunoașterea fețelor, clasificarea imaginilor, procesarea limbajului natural, recunoașterea vorbirii sau conceperea unor sisteme fiabile de autoconducere.

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Samsung ajută sute de milioane de oameni să își găsească dispozitivele dispărute

Redmi K70 își dezvăluie aspectul în imagini exclusive.

 Google îi dă în judecată pe escrocii care au folosit un malware fals Bard AI