Cum să îți dai seama dacă ai spyware pe telefonul tău mobil. Sfaturi și exemple practice.

Cum să îți dai seama dacă ai spyware pe telefonul tău mobil. Sfaturi și exemple practice.

Pegasus ne arată că software-ul de spionaj modern poate ajunge pe dispozitivele noastre fără să ne dăm seama, oricât de atenți am fi pe internet. Spyware-ul poate ajunge pe telefoanele noastre mobile în două moduri: prin exploatarea unei breșe de securitate sau prin accesarea unui link de phishing.

E rar, dar se poate, de asemenea, ca o aplicație care are spyware să ajungă în App Store sau Play Store”, scrie Reader’s Digest. Ziarul a întrebat trei experți în tehnologie, care au spus că există mai multe semne care arată că un dispozitiv are spyware:

  • Telefonul se descarcă și se încinge anormal de repede: asta ar putea însemna că spyware-ul rulează tot timpul în fundal.
  • SMS-uri ciudate: de cele mai multe ori, sunt mesaje care par că le-ați trimis voi, dar sunteți sigur că nu le-ați trimis.
  • Creșterea bruscă a consumului de date: când e activ, spyware-ul trimite mereu date către hacker, ceea ce poate duce la o creștere mare a consumului de date. Experții dau, de asemenea, răspunsuri la întrebarea cum să scapi de spyware.

Una dintre cele mai ușoare metode este să instalați o aplicație antivirus și să faceți o scanare. Dar asta nu oferă întotdeauna protecție, pentru că programele spyware avansate pot sări peste multe programe. Poate fi mai util să actualizați sistemul de operare și aplicațiile, pentru că o actualizare poate repara breșele exploatate și poate face ca spyware-ul să nu mai meargă. În general, cu cât evitați să faceți mai multe actualizări, cu atât crește șansa de infectare.

De asemenea, e bine să verificați din când în când lista de aplicații și să ștergeți tot ce e suspect sau necunoscut. Dacă aveți un iPhone, verificați dispozitivele atribuite contului vostru iCloud în Settings – Apple ID (Setări – ID Apple). Dacă ceva nu vă sună cunoscut, dezinstalați-l imediat. Asta e important pentru că, dacă un hacker adaugă un dispozitiv la cont, poate accesa aproape tot datorită sincronizării. Pentru a preveni asta, identificarea în doi pași poate fi o soluție.

Nu în ultimul rând merită să scăpați din când în când de cookie-urile colectate când navigați, pentru că furarea lor poate permite actorilor rău intenționați să acceseze multe dintre conturile voastre.

Chiar dacă ați scăpat de programele spyware, e obligatoriu să schimbați toate parolele, pentru că e foarte probabil ca atacatorii să le fi obținut în timpul atacului. Configurați autentificarea cu doi factori, acolo unde se poate: principalele platforme sociale și bănci oferă deja această opțiune. Și dacă nu merge altfel, resetați telefonul la setările din fabrică, dar înainte de asta, faceți o copie de rezervă a datelor, altfel le pierdeți pe toate.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nothing Phone (2a) surprinde la teste: ce scor a obținut.

Cum să încarci telefonul Android fără cablu și cu magneți? Simplu cu MagSafe.

Pompa de caldura aer apa pareri, avantaje si dezavantaje.

Nothing Phone (2a), o imagine falsă ne-a indus în eroare.

Editați sunete pe iPhone rapid și ușor cu Readdle Documents

BYD Seagull – ‘Lamborghini mini’ la preț de Dacia – Crezi că e posibil?

Exclusivitate: Intră Primul în Acțiunea Call of Duty Warzone Mobile – Află Cum!

Nintendo face valuri: Switch 2 vine până în aprilie 2025

Google Maps nu mai rămâne în beznă în tuneluri. Iată detaliile.

Bug Google Drive: multe persoane au pierdut luni de zile de date

Apple, lovită de valul de returnări al ochelarilor Vision Pro. Motivele care îi fac să-i returneze

Actualizarea din noiembrie pentru telefoanele Pixel de la Google aduce soluții pentru multe probleme