Pegasus ne arată că software-ul de spionaj modern poate ajunge pe dispozitivele noastre fără să ne dăm seama, oricât de atenți am fi pe internet. Spyware-ul poate ajunge pe telefoanele noastre mobile în două moduri: prin exploatarea unei breșe de securitate sau prin accesarea unui link de phishing.
E rar, dar se poate, de asemenea, ca o aplicație care are spyware să ajungă în App Store sau Play Store”, scrie Reader’s Digest. Ziarul a întrebat trei experți în tehnologie, care au spus că există mai multe semne care arată că un dispozitiv are spyware:
- Telefonul se descarcă și se încinge anormal de repede: asta ar putea însemna că spyware-ul rulează tot timpul în fundal.
- SMS-uri ciudate: de cele mai multe ori, sunt mesaje care par că le-ați trimis voi, dar sunteți sigur că nu le-ați trimis.
- Creșterea bruscă a consumului de date: când e activ, spyware-ul trimite mereu date către hacker, ceea ce poate duce la o creștere mare a consumului de date. Experții dau, de asemenea, răspunsuri la întrebarea cum să scapi de spyware.
Una dintre cele mai ușoare metode este să instalați o aplicație antivirus și să faceți o scanare. Dar asta nu oferă întotdeauna protecție, pentru că programele spyware avansate pot sări peste multe programe. Poate fi mai util să actualizați sistemul de operare și aplicațiile, pentru că o actualizare poate repara breșele exploatate și poate face ca spyware-ul să nu mai meargă. În general, cu cât evitați să faceți mai multe actualizări, cu atât crește șansa de infectare.
De asemenea, e bine să verificați din când în când lista de aplicații și să ștergeți tot ce e suspect sau necunoscut. Dacă aveți un iPhone, verificați dispozitivele atribuite contului vostru iCloud în Settings – Apple ID (Setări – ID Apple). Dacă ceva nu vă sună cunoscut, dezinstalați-l imediat. Asta e important pentru că, dacă un hacker adaugă un dispozitiv la cont, poate accesa aproape tot datorită sincronizării. Pentru a preveni asta, identificarea în doi pași poate fi o soluție.
Nu în ultimul rând merită să scăpați din când în când de cookie-urile colectate când navigați, pentru că furarea lor poate permite actorilor rău intenționați să acceseze multe dintre conturile voastre.
Chiar dacă ați scăpat de programele spyware, e obligatoriu să schimbați toate parolele, pentru că e foarte probabil ca atacatorii să le fi obținut în timpul atacului. Configurați autentificarea cu doi factori, acolo unde se poate: principalele platforme sociale și bănci oferă deja această opțiune. Și dacă nu merge altfel, resetați telefonul la setările din fabrică, dar înainte de asta, faceți o copie de rezervă a datelor, altfel le pierdeți pe toate.
Urmărește-ne și pe Google News