ulei presat sau ulei rafinat

Ce ulei alegem ? Ulei presat la rece sau ulei rafinat ?

Care sunt diferențele între uleiul presat la rece și uleiul rafinat?

In primul rând trebuie să facem distincția clară între uleiurile presate la rece și uleiurile rafinate.

Cum se obțin ele? Ce aport nutrivit au ele după ce au fost procesate? Cum le consumăm? Plus multe alte întrebări ce ne stau în calea alegerii potrivite.

Pentru început, presarea la rece este un procedeu prin care semințele de floarea-soarelui, dovleac, nucă, in, cânepă etc. sunt extrase mecanic într-o presă până când tot uleiul din semințe este scos, rezultând un ulei brut. Temperatura la care ele sunt procesate semințele este de maxim 60-80 grade.  Cel mai important beneficiu al uleiului rezultat, este că nu a suferit nicio transformare, nu a fost supus nici unui tratament chimic.

Este un ulei natural 100%, cu un conținut mare de acizi grași mononesaturațivitamineminerale, toate aceste elemente ajutându-ne să avem un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată cu un aport suficient de nutrienți.

În funcție de fiecare tip de semințe, avem și beneficii multiple. Aceste uleiuri au triplu rol: alimentar, terapeutic și cosmetic

Pe de altă parte uleiul rafinat, cel mai comercializat și cumpărat printre consumatori este un ulei extras chimic la temperaturi foarte mari (peste 200grade). În timpul procesării se folosesc solvențibenzen și alte produse chimice nu tocmai sănătoase… urmând ca în timpul rafinării să se folosească acid sulfuric și sodă caustică pentru a neutralizare orice gust și miros al uleiului. Din păcate în urma atâtor procedee chimice, elementele nutritive devin aproape nule. De aici și termenul foarte lung de valabilitate

Conținutul real de ulei din uleiul rafinat este foarte scăzut, intr-un litru de ulei existând între 40-80% apă, pe când conținutul de apă din uleiurile presate la rece este între 5-8%, acesta fiind un ulei vâscos. 

Și totuși putem să folosim uleiul presat la rece la gătit ?

Da, putem… însă doar cel de floarea-soarelui se poate folosi la copt, gătit, prăjit. Un litru de ulei presat la rece de floarea-soarelui face cât doi litri de ulei rafinat din aceeași sămânță. Deci balanța cost-beneficiu se echilibrează.

În rest, celelalte uleiuri presate la rece se folosesc în forma loc crudă, dar se pot folosi totuși și la gătit: în ciorbe, supe, paste, bruschete etc. Adăugate la final dau un plus de savoare mâncării. 

Acestea fiind spuse alege să trăiești sănătos, să simți gustul și savoare produselor consumate! 

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 septembrie 1940: Inceputul „Bataliei Angliei”

Cine a fost Sfanta Fecioara Maria

Capela Sixtina – Opere de artă și arhitectură impresionante din Roma

Istoria Orasului Copenhaga

Damascul, capitala Siriei cu o istorie stralucitoare de peste 4000 de ani

Cine au fost vikingii?

Novgorod, orașul cupolelor aurite: Explorând bogata istorie a zonei

Nestiutul mormant al lui Alexandru Macedon

Cele mai socante si letale arme nascocite vreodata de om.

Cand au aparut primele obiecte de portelan?

Granada – ultima fortareata maura

Hamburg, un oraș Hanseatic