Manastirea Berca a fost fondata in secolul al XIV-lea si a trecut prin numeroase evenimente istorice. A ramas o destinatie cunoscuta si venerata de cei care sunt interesati de istoria religiilor crestine si cea ortodoxa din Romania. Acest articol ofera o trecere in revista a istoriei sale, incluzand fondarea sa si evenimentele istorice prin care a trecut.
Istoria Manastirii Berca
Manastirea Berca a fost fondata in anul 1387, fiind construita in apropierea satului Berca, din judetul Buzau, Romania. Manastirea a fost construita in stilul arhitectural gotic si a fost proiectata sa devina o destinatie de pelerinaj.
Fondatorul este cunoscut sub numele de domnul Mircea cel Batran, care a condus principatul Valahiei intre anii 1386 si 1418. Se spune ca, in momentul in care a fondat Manastirea, domnul Mircea cel Batran a oferit-o ca locas pentru preotii si calugarii care sa slujeasca in acel loc, in numele lui Dumnezeu.
Cucerirea otomana si extinderea Manastirii
Manastirea a fost capturata de fortele otomane in anul 1420, fiind momentul in care a inceput sa fie cunoscuta sub numele de Manastirea Berca. In anul 1523, Manastirea a fost in mod oficial recunoscuta de catre Imperiul Otoman, iar in anul 1574 a fost extinsa si a primit diverse donatii.
Leaganul ortodoxiei
Manastirea Berca s-a bucurat de renume si veneratie in randul crestinilor ortodocsi din intreaga tara. Ea a fost un important centru al educatiei religioase si a fost considerata una dintre cele mai importante biserici ortodoxe din regiune.
Manastirea Berca a gazduit mai multe evenimente importante in cadrul ortodoxiei, cum ar fi o sinod general in anul 1790. Acest eveniment a fost organizat cu scopul de a stabili un nou model de biserica ortodoxa pentru intreaga tara si de a dezvolta o noua constituire religioasa.
Reconstructia manastirii
Perioada otomana si razboaiele din secolul al XIX-lea au adus numeroase schimbari si daune asupra Manastirii Berca. In anul 1806, manastirea a fost distrusa in mare parte de fortele otomane si a trebuit sa fie reconstruita.
Dupa reconstructie, manastirea a fost redeschisa publicului in anul 1820, fiind din nou un important centru de invatatura ortodoxa si un loc de pelerinaj bun.
Lumina reflectorului
Manastirea Berca a primit mai multe donatii si fonduri importante in cursul anilor, care au ajutat la restaurarea si mentinerea sa. Intre acestea se numara si un reflector deosebit de puternic, care a fost instalat in anul 1824 cu scopul de a lumina drumul catre manastire in timpul lungilor nopti de iarna.
Reflectorul a fost un real ajutor pentru localnici si pentru pelerinii care calatoreau spre manastire. Acesta a ramas in uz si in zilele noastre, oferind o lumina imbatatoare si inconfundabila pelerinilor.
Condamnarile si restaurarile
In anul 1877, Manastirea Berca a fost condamnata de ceea ce a fost numit „cresterea excesiva a autoritatii clerului”. Acest lucru a dus la o serie de schimbari si restaurari, cum ar fi construirea unui zid in jurul manastirii si schimbarea numelui sau intr- un nume mai popular.
In anul 1920, Manastirea Berca a fost restaurata in intregime, cu ajutorul unor donatii importante si al fondurilor alocate de guvernul Romaniei pentru reconstructia ei.
Declinul si renasterea
In anul 1948, manastirea a fost inchisa si demolata de regimul comunist, fiind inlocuita cu o centrala hidroelectrica. Acest lucru a dus la o perioada de declin si de uitare a Manastirii Berca, care a durat pana in anul 1990.
In anul 1990, Manastirea Berca a fost redeschisa si restaurata si a devenit din nou un important centru de cult si pelerinaj in Romania. Astazi, manastirea poate fi vizitata de catre turisti si, de asemenea, gazduieste o serie de evenimente religioase si culturale.
Concluzie
Manastirea Berca a fost fondata in secolul al XIV-lea si, de-a lungul anilor, a fost martor la numeroase evenimente istorice. De la fondarea sa initiala si pana in prezent, a fost subiectul unei restaurari constante si s-a bucurat de veneratie in randul crestinilor ortodocsi din intreaga tara. Manastirea Berca ramane, astazi, un important centru de cult si pelerinaj in Romania.
Urmărește-ne și pe Google News