Amprente ale spiritualitatii noastre – Biserica Mântuleasa.

Biserica Mântuleasa: Un Monument Istoric în Inima Bucureștiului Strada Mântuleasa din București a dat odată numele unui întreg cartier. Cu mai bine de 270 de ani în urmă, aici a fost ridicată biserica Mântuleasa, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Istoria Bisericii

Mântuleasa Biserica a fost construită în 1732 sau 1734, în timpul domniei lui Grigorie Ghica. Ctitorii au fost Maria și Stanca Cupetul, surori și fiice ale unui negustor din zonă, de unde și numele bisericii și al cartierului. Biserica a funcționat la început ca filială a parohiei Negustori, însă din 1933 a fost ridicată la rang de parohie.

Arhitectura Biserici

i Mântuleasa Biserica este construită în formă de cruce, cu un pridvor susținut de patru coloane cilindrice. Turla unică servește și ca clopotniță. Biserica a fost ridicată pe un soclu pătrat și este înconjurată de un zid sobru.

Restaurări și Îmbunătățiri

Biserica a fost întotdeauna înfrumusețată și îmbunătățită. În 1924-1930, Comisia Monumentelor Istorice a decis eliminarea uneia dintre turnuri, astfel încât biserica să-și păstreze aspectul brâncovenesc. Tot în această perioadă, s-a decis cojirea frescei bizantine pentru a scoate la lumină pictura originală. Cutremurul din 1940 a retezat turla la bază, dar aceasta a fost înlocuită imediat.

Obiecte de Cult Valoroase

Biserica Mântuleasa păstrează și câteva obiecte de cult deosebit de valoroase, cum ar fi potire și cutii de metal pretios. În partea de răsărit a curții se afla un cimitir din care au mai rămas câteva pietre funerare cu inscripțiile șterse.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Teheran, un oraș din 1001 de nopți

Marea Aral – Un Fărâu Sângeros pe Care Trebuie Să Îl Protejăm

Acropola din Atena – Faimoasa Construcţie Antică din Grecia