Istoria orasului Ierusalim. Orasul Dumnezeului.

israel-ierusalim

Ierusalimul este un oras amplasat in Cisiordania, si este considerat unul dintre cele mai vechi orase din lume. Acesta este locul in care au locit mai multe religii, si este considerat unul dintre cele mai sacre orase din lume. Ierusalimul are o istorie fascinanta, plina de evenimente care au schimbat cursul istoriei.

Preistorie

In timpul paleoliticului a existat ocupatie umana in Ierusalim. In urma unor excavatii, au fost descoperite fragmente ceramice si pietre preistorice, care datau din anii 8000-4500 inaintea erei noastre. Aceste artefacte indica existenta unor triburi care locuiau in zona, care practicau vanatoarea si agricultura.

Religia si cultura

In perioada Egiptului antic, s-a format o colonie, care a fost sub ocupatia egiptenilor. Ei au ridicat un templu al lui Amon-Ra, care a devenit un loc important pentru religia lor. In anul 1000 inaintea erei noastre, triburile israelite au cucerit Ierusalimul si au construit un templu, cunoscut sub numele de Templul lui Solomon. Acesta a devenit centrul religiei iudaice si a fost folosit pentru sacrificii si culte.

Imperiul babilonian

In anul 586 inaintea erei noastre, Ierusalimul a fost cucerit de catre Imperiul Babilonian si populatia iudaica a fost deportata in Babilon. Dupa trei decenii, Imperiul Persan a cucerit Ierusalimul si a permis populatiei iudaice sa se intoarca si sa reconstruiasca Templul lui Solomon.

Imperiul roman

In anul 63 inaintea erei noastre, Ierusalimul a fost cucerit de catre Imperiul Roman si a devenit un centru al religiei crestine. In anul 70, a avut loc prima rascoala a iudeilor impotriva romanilor, care a dus la distrugerea Templului lui Solomon. Acesta a fost reconstruit cateva decenii mai tarziu, sub numele de Templul lui Irod, insa in anul 135 a avut loc al doilea razboi iudaic, care a dus la distrugerea templului si la expulzarea iudeilor din Ierusalim.

Perioada otomana

In anul 638, Ierusalimul a fost cucerit de catre Imperiul Otoman si a ramas sub controlul lor timp de 400 de ani. In aceasta perioade, orasul si-a schimbat radical configuratia si cultura, devenind un centru important pentru islamul si crestinismul arab.

Perioada moderna

In anul 1917, in timpul primului razboi mondial, Ierusalimul a fost cucerit de catre Imperiul Britanic. Acestia au luat masuri pentru modernizarea orasului si au oferit cetatenie evreilor care au emigrat in aceasta zona. In anul 1948, Ierusalimul a fost impartit in doua parti, iar statul Israel a fost proclamat in Ierusalimul de Est.

Concluzie

Istoria orasului Ierusalim este o istorie complexa si fascinanta. Orasul a fost locuit de mai multe culturi si religii si a fost martorul unor evenimente cruciale care au schimbat cursul istoriei. Acesta este unul dintre cele mai sacre orase ale lumii si un loc important in religia evreilor, crestinilor si musulmanilor.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clopotele – Un Obiect cu Semnificație Socială și Religioasă în Culturile Lumii

Titlul: Serviciile Secrete Germane in Romania in 1944

Descoperă istoria orasului Atena – O istorie bogată, o cultură vie!

De ce a dorit Hitler să se ducă la Polul Sud?

Blocada Berlinului: O Privire asupra Crizei Sovietice

Cum a aparut hârtia si cum a cucerit globul.

Din fericire Sfarsitul lumii n-a mai venit.

Amprente ale spiritualitatii noastre – Biserica Mântuleasa.

Inventatori Romani Uitati

Agricultura in trecut. A doua nastere

Padurea Neagra – Tara ceasurilor cu cuc

Manet, burghezia care era obsedată de pictură