ierusalim

Ierusalimul – Sfânta Cetate a Dreptății

Considerat sacru pentru cele trei mari religii monoteiste: crestina, mozaica si islamica, Ierusalimul este locul unde Abraham s-a pregatit sa-si sacrifice fiul, Isaac, locul reprezentat prin Zidul Plangerii, unde a fost inaltata Marea Moschee a Domului de pe Stanca si unde Sfantul Mormant primeste valurile nesfarsite de credinciosi.

Biserica Sfantului Mormant – Inima Crestinatatii

Vreme de 1600 de ani Biserica Sfantului Mormant a fost cel mai venerat loc al crestinatatii. Ridicata in afara zidurilor batranului oras, marcheaza acea zona unde credinciosul Iosif din Arimateea l-a ingropat pe Iisus in mormantul facut in gradina sa. Ca intregul oras si acest loc sacru, a avut o soarta tragica.

Distrugerea Bisericii si Reconstructia

ierusalim
ierusalim

In secolul al II-lea d.Ch., orasul a fost cucerit de romani si complet distrus. Imparatul roman Hadrian a ridicat pe locul Mormantului un templu inchinat zeitei Venus. Intr-un anume fel, acest lucru a usurat cautarile imparatesei Elena, mama primului imparat crestin, care in anul 326 a venit la Ierusalim special sa caute locurile Sfinte. La solicitarea sa, imparatul Constantin a construit biserica intre 326-335. In 614 a fost distrusa de persi, dar in 629 a fost ridicata o noua constructie care insa in 1009 a fost demolata de Califul El Hakim. Biserica a fost reconstruita sub imparatul Constantin Monahul. Forma actuala, reprezentand o amplificare a celei anterioare, a fost construita de cruciati, (deveniti dupa 1099 noii stapani ai Ierusalimului), care au intrat in oras condusi de Godefroi de Bouillon.

Mabada Mosaic – Portretul Ierusalimului

Harta de la Mabada, un mozaic din secolul al VI-lea aflat in interiorul bisericii cu acelasi nume, prezinta Ierusalimul cu bazilica lui Constantin, biserica originala. Foarte aproape se poate vedea Rotonda care acopera Sfantul Mormant, sapat in stanca. In zilele noastre, aceasta a fost despartita de dealul in care a fost sapat, astfel incat sa fie inconjurata de procesiuni. Pe una din laturile mormantului se afla locul Calvarului. Este un loc deschis, insemnat cu cruce.

Ierusalimul este, de asemenea, cunoscut ca „Orasul Sfant” pentru evrei si este locul unde se afla Templul din Ierusalim, considerat centrul spiritual al evreilor. Templul a fost distrus in anul 70 d.C. de catre romani, dar a ramas in memoria colectiva a evreilor ca un simbol important al culturii si spiritualitatii lor.

Din punct de vedere islamic, Ierusalimul este cunoscut ca Al-Quds (Orasul Sfant) si este considerat a fi un loc important al istoriei islamice, fiind legat de profetului Mohammed si de calatoria sa nocturna spre ceruri, cunoscuta sub numele de Isra si Mi’raj.

Intr-un context mai larg, Ierusalimul este locul unde se afla mai multe monumente istorice si religioase, cum ar fi Zidul Plangerii, Marea Moschee a Domului de pe Stanca, Biserica Sfantului Mormant, Biserica Sfantului Sepolcro si Muzeul evreiesc din Ierusalim. Toate acestea atrag milioane de pelerini si turisti anual, facand din Ierusalim un important centru spiritual, cultural si turistic.

Subiectul conflictului israeliano-palestinian

In ciuda importantei sale religioase si culturale, Ierusalimul este, de asemenea, subiectul unui conflict lung si complex intre Israel si Palestina. Conflictul se bazeaza pe controverse legate de posesia orasului si de controlul asupra locurilor sfinte. De-a lungul anilor, au existat mai multe razboaie si conflicte armate, precum si tensiuni politice si sociale in aceasta zona.

israelul
israelul

Desi pozitia oficiala a Israelului este ca Ierusalimul este capitala sa eterna, aceasta pozitie nu este recunoscuta de majoritatea tarilor si organizatiilor internationale. In aceeasi masura, autoritatile palestiniene revendica Ierusalimul de Est ca capitala viitoare a unui stat palestinian independent.

In prezent, conflictul israeliano-palestinian continua sa fie unul dintre problemele cele mai sensibile si controversate din regiune, cu implicatii regionale si internationale.

Concluzie

Ierusalimul este un oras de o importanta istorica, spirituala si culturala semnificativa, care atrage milioane de vizitatori anual din intreaga lume. Desi este subiectul unui conflict lung si complex, aceasta cetate sfanta ramane un simbol important pentru mai multe religii monoteiste si o sursa de inspiratie si credinta pentru milioane de oameni din intreaga lume.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Turnul din Pisa a fost salvat.

Jules Verne si Casa pe Bulevardul Longueville

Statuia Libertății din New York – Icona Americii

Rio de Janeiro – din istorie in zilele noastre

Atomium – Un simbol al Bruxelles-ului si al Europei

Lyon – orasul gradinilor

Viena – O Capitală a Muzicii

Istoria orasului Edinburgh

Descoperirea Belfast-ului: Hinterland-ul din Irlanda de Nord

Exploreaza Helsinki – Descopera Istoria!

Istoria orasului Rodos – O privire asupra istoriei unui oras fascinant

Sfanta Sofia: Descopera Istoria si Arhitectura Unui Monument Iconic