Ethel si Julius Rosenberg (sot si sotie) au fost executati pe scaunul electric pe 19 iunie 1953, fiind gasiti vinovati de spionaj in favoarea Uniunii Sovietice. Aceasta sentinta drastica a reprezentat una dintre cele mai controversate decizii ale tribunalului din Statele Unite ale Americii. Aceasta poveste tragica a doi oameni iubitori si populari se afla la nivelul publicului american si nu va fi uitata niciodata.


Antecedentele Ethel si Julius Rosenberg
Ethel si Julius Rosenberg au fost cetateni americani, ambii nascuti in New York, in secolul al XX-lea. Ethel Greenglass a fost orfana de tatal sau cand avea 14 ani si a fost recrutata pentru a lucra la un laborator de cercetare. Julius Rosenberg a fost inginer si a lucrat in cadrul unui contract militar. Amandoi au fost membri ai Partidului Comunist.
Acuzatiile impotriva Ethel si Julius Rosenberg
In 1951, Ethel si Julius Rosenberg au fost acuzati de spionaj in favoarea Uniunii Sovietice. Acuzatiile au fost bazate pe mai multe dovezi, inclusiv informatii furnizate de o persoana care a cooperat cu FBI-ul, David Greenglass. Acest lucru a dus la un proces public foarte mediatizat in care Ethel si Julius au fost acuzati de tradare.
Procesul lui Ethel si Julius Rosenberg
Procesul public al lui Ethel si Julius Rosenberg a durat mai putin de o saptamana. tribunalul federal i-a gasit vinovati pe ambii si au fost condamnati la moarte prin electrocutare. Procesul a fost extrem de controversat, deoarece existau indoieli privind faptul ca David Greenglass, care furnizase informatii care au condus la acest verdict, ar fi fost fortat de FBI sa dea marturii impotriva Ethel si Julius Rosenberg.
Razbunarea guvernului pentru Ethel si Julius Rosenberg
In momentul in care au fost condamnati, Ethel si Julius Rosenberg au fost vazuti ca niste eroi, care au refuzat sa coopereze cu guvernul american si sa se lepede de idealurile lor comuniste. Guvernul american a fost furios si a decis ca au nevoie de o pedeapsa exemplara pentru Ethel si Julius Rosenberg. Procesul a fost accelerat si sentinta de moarte prin electrocutare a fost executata pe 19 iunie 1953. Aceasta decizie a starnit furie in toata America si a dus la o crestere a sentimentelor anti-guvernamentale si antiamericane.
Sentimentele post-executie
Executia Ethel si Julius Rosenberg a devenit un simbol al represiunii guvernului american. Multi oameni au luat pozitie impotriva acestei masuri, considerand-o ca fiind o pedeapsa excesiva si ilegala. Acest lucru a dus la un val de proteste in intreaga tara, in timp ce multi activisti au cerut revizuirea acestei decizii.
Concluzie
Executia Ethel si Julius Rosenberg pe 19 iunie 1953 a ramas una dintre cele mai controversate decizii ale guvernului american. Acest caz este un simbol al represiunii guvernului si a starnit furii si proteste in toata tara. Aceste evenimente tragice au ramas in istoria Statelor Unite ale Americii si vor fi povestite generatiilor viitoare.