Sam Altman nu se face că nu vede că tehnologia despre care se vorbește are și părți întunecate.
Inteligența artificială este unul dintre cele mai fierbinți subiecte din prezent, cu bani grei care se investesc în astfel de tehnologii de când a apărut ChatGPT în toamna anului 2022. Și nu putem decât să ne întrebăm ce efect va avea asupra lumii și societății, fie că e vorba de consumul uriaș de energie al serverelor care rulează modele generative sau de schimbările pe care le va aduce la locul de muncă.
Acesta este, desigur, un punct de vedere împărtășit de Sam Altman, șeful OpenAI, care a creat ChatGPT, care a recunoscut recent că AI nu este fără pericole, chiar dacă nu în sensul în care ar crede mulți oameni.
Șeful OpenAI, care a fost dat jos printr-o lovitură de stat în toamnă și apoi pus la loc de Microsoft, a fost invitat la World Governments Summit, o conferință internațională din Dubai, unde a făcut un anunț video în care a cerut crearea unui nou organism de reglementare supranațional pentru a face față riscurilor IA.
Există unele lucruri acolo pe care le poți vedea ușor că vor merge foarte rău. Și nu mă gândesc la genul de scenariu cu roboți ucigași care umblă pe stradă. Mă preocupă mult mai mult pașii sociali greșiți foarte subtili în care aceste sisteme sunt implementate în societate și, fără intenții rele speciale, lucrurile merg dezastruos de rău.
– a spus directorul general al OpenAI, care susține că riscul ca acest lucru să se întâmple nu ar trebui lăsat la discreția jucătorilor de pe piață să reglementeze acest domeniu. Într-un articol al Inc.com care relatează discursul, Altman a spus că, deși suntem într-o fază de discuții în jurul AI, în care toată lumea face conferințe și aruncă idei, trebuie să ajungem la un plan de acțiune care să fie acceptat de toată lumea în următorii ani.
Formularea este demnă de luat în seamă, deoarece IA este deja o problemă politică, Comisia Europeană propunând o legislație care să reglementeze IA în mod cuprinzător încă din 2021. Acest lucru a fost în cele din urmă aprobat în decembrie de Parlamentul European și de Consiliul European al liderilor naționali, dar este puțin probabil ca noile norme să intre în vigoare înainte de 2025.
Cel mai recent, Altman a atras atenția asupra sprijinului său pentru energia nucleară la Forumul Economic Mondial de la Davos din ianuarie, unde a susținut că aceasta ar putea oferi o modalitate ecologică de a satisface nevoile energetice ale serviciilor de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT.
Urmărește-ne și pe Google News