Wi-Fi Sensing. Una dintre tehnologiile promițătoare ale viitorului, care poate nu numai să transmită date, ci și să le detecteze

Wi-Fi Sensing. Una dintre tehnologiile promițătoare ale viitorului, care poate nu numai să transmită date, ci și să le detecteze.

Wi-Fi Sensing este o tehnologie emergentă care utilizează semnalele de radiofrecvență (RF) de la infrastructura Wi-Fi existentă pentru a detecta prezența și mișcarea. Cele mai promițătoare aplicații pentru această tehnologie includ monitorizarea la distanță a asistenței medicale, securitatea și automatizarea inteligentă a locuințelor, potrivit unei analize ABI Research.

Tehnologia a evoluat rapid de la o teorie pur academică în urmă cu un deceniu la una dintre cele mai competitive soluții de localizare de pe piață în prezent.

Standardizarea finală a Wi-Fi Sensing este așteptată în septembrie 2024, când wi-fi va evolua de la un standard axat exclusiv pe comunicații la o tehnologie cu dublă funcție, de detectare și comunicare integrată (ISAC).

Servicii noi și promițătoare pentru locuințe și companii


Capacitățile îmbunătățite ale wi-fi, care combină comunicarea și detectarea, vor crește valoarea implementărilor și a dispozitivelor wi-fi și vor conduce la noi servicii profitabile atât pentru implementările wi-fi pentru consumatori, cât și pentru companii.

Principalii promotori ai dezvoltării și comercializării Wi-Fi Sensing pe piața actuală sunt furnizorii de software, inclusiv Aerial, Cognitive, Origin și nami, precum și partenerii lor de ecosistem, cum ar fi Plume for Cognitive și Verizon for Origin.

Majoritatea platformelor Wi-Fi Sensing sunt aplicații software care interpretează datele Channel State Information (CSI) extrase din chipset-uri, deși unele companii au dezvoltat implementări hardware personalizate ale tehnologiei.

Wi-Fi Sensing se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare și are un potențial semnificativ neexploatat. Standardizarea va juca un rol esențial în sprijinirea maturizării și extinderii tehnologiei, ajutând la depășirea provocărilor tehnice care împiedică implementarea pe scară largă, permițând colaborarea între furnizori, accelerând inovarea și sporind gradul de conștientizare și încrederea în noua tehnologie”, se arată în analiză.

Wi FI sensing. Servicii noi si promitatoare pentru locuinte si companii
Wi-Fi Sensing. Una dintre tehnologiile promițătoare ale viitorului, care poate nu numai să transmită date, ci și să le detecteze. 5

În prezent, această formă de monitorizare a activității, așa-numita formă neinvazivă și cu costuri reduse, poate fi utilizată pentru o serie de aplicații rezidențiale inovatoare, dintre care cele mai promițătoare sunt monitorizarea la distanță a asistenței medicale, securitatea și automatizarea inteligentă a locuinței.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale Wi-Fi Sensing este că poate utiliza infrastructura wi-fi existentă în locuințe și o serie de dispozitive Internet of Things (IoT), doar prin adăugarea firmware-ului necesar pentru a măsura, colecta și procesa datele.

În schimb, în prezent, toate tehnologiile alternative de localizare disponibile în comerț necesită instalarea unor dispozitive suplimentare doar în scopul urmăririi mișcărilor, ceea ce crește semnificativ costul și complexitatea implementării.

Senzorii tradiționali cu infraroșu pasiv (PIR) utilizați pentru detectarea locuințelor necesită o linie de vizibilitate (LOS), sunt insensibili la obiectele care se mișcă lent și nu funcționează la temperaturi ridicate. Sistemul Bluetooth low-cost are o acoperire limitată, interferențe ridicate și o precizie scăzută, iar identificarea prin radiofrecvență (RFID) nu este fezabilă în acest caz, deoarece fiecare țintă necesită o etichetă RFID.

Ultrasunetele pot oferi o precizie ridicată, dar sunt mari consumatoare de energie, sunt predispuse la niveluri ridicate de interferențe și pot fi dăunătoare pentru bebeluși și animale de companie. Nou-venita bandă ultra-largă (UWB) poate oferi, de asemenea, o precizie ridicată, dar, fiind o tehnologie nouă, nu dispune de o infrastructură avansată și este încă foarte scumpă.

Principalele domenii de aplicare – sănătate, securitate și casă inteligentă


În prezent, majoritatea soluțiilor de detectare Wi-Fi de pe piață au doar simple capacități de detectare a prezenței, dar nu identifică locația specifică în care are loc mișcarea.

Există mai multe motive pentru acest lucru: pe plan tehnic, limitările frecvențelor sub 7 GHz, topologia suboptimală a rețelelor existente, limitările algoritmilor de detecție actuali, iar pe plan comercial, partenerii vânzători de software solicită doar acest nivel de localizare pentru moment.

Furnizorii de software sunt deja de acord că cele mai promițătoare aplicații de detectare Wi-Fi sunt în domeniul sănătății la distanță, al securității la domiciliu și al automatizării locuinței, majoritatea resurselor fiind în prezent concentrate pe primele.

Origin, de exemplu, intenționează să introducă funcțiile sale de detectare a căderilor, de analiză a somnului și de alertă de rătăcire în cursul anului viitor. Cognitive își concentrează resursele pe dezvoltarea de analize pornind de la datele și analizele pe termen lung colectate prin Wi-Fi Sensing, care vor avea, de asemenea, o utilizare majoră în domeniul sănătății.

În schimb, nami se concentrează pe îmbunătățirea topologiei de detecție, care, în opinia sa, este cel mai important domeniu pentru îmbunătățirea performanței și a detaliilor de detecție. În aceasta din urmă, compania lucrează în prezent la creșterea cadrelor pe secundă (fps) în programele cu senzori de la actualul 30 Hertz (Hz) la 300 Hz.

Poate avertiza asupra copiilor lăsați în mașină


În timp ce cazurile de utilizare corporativă și industrială dincolo de acestea sunt limitate în prezent, standardizarea Wi-Fi Sensing în 2024 va schimba această situație, deoarece aceeași tehnologie poate fi utilizată pentru cerințele de sănătate și siguranță corporative ca și pentru cele rezidențiale. Cu toate acestea, experții spun că va fi o provocare să se găsească partenerii potriviți pentru a aduce soluțiile pe piață.

Un alt domeniu important de dezvoltare activă este utilizarea laptopurilor wi-fi în vehiculele moderne, care ar putea în viitor să alerteze proprietarii de vehicule dacă un copil este lăsat într-un vehicul fierbinte, ceea ce ar putea duce la moartea copiilor lăsați în urmă.

Alerta ar putea fi declanșată, de exemplu, prin claxonul mașinii sau, dacă mașina are o conexiune de telefonie mobilă, prin intermediul unei notificări mobile. Dezvoltarea aplicației ar putea fi, de asemenea, accelerată de reglementările naționale, cum ar fi Legea privind mașinile fierbinți din SUA din 2021, care va obliga producătorii de automobile să ia măsuri.

Ce ar putea să vă facă casa și mai inteligentă


Automatizarea alimentată de Wi-Fi Sensing poate contribui la economisirea energiei, iar informațiile pe termen lung ale platformei pot fi utilizate pentru a optimiza și mai mult utilizarea casei inteligente. Piața potențială pentru această aplicație este uriașă, acoperind atât proprietarii de locuințe, cât și companiile.

De asemenea, restaurantele pot profita de Wi-Fi Sensing pentru a economisi costurile energetice fără a compromite calitatea serviciilor. Companiile pot oferi această tehnologie ca serviciu de reducere a costurilor în parteneriat cu producătorii sau furnizorii de servicii din ecosistemul Wi-Fi.

Având în vedere că automatizarea inteligentă a locuințelor bazată pe Wi-Fi Sensing se află deja în stadii târzii de maturitate și necesită puțini algoritmi complecși, acesta este poate cel mai simplu algoritm de Wi-Fi Sensing care poate fi introdus pe piață.

În următorul deceniu, producătorii de electronice de consum vor adopta din ce în ce mai mult această tehnologie pentru a-și diferenția produsele de cele ale concurenților, dar, spre deosebire de becuri, configurația software nu poate fi aplicată televizoarelor inteligente sau boxelor inteligente. Din acest motiv, este probabil ca producătorii acestor dispozitive să favorizeze formele hardware de detecție wi-fi, în care emițătorul și receptorul se află pe un singur chipset.

Tehnologia poate detecta, de asemenea, obiecte ascunse


Sistemul poate număra numărul aproximativ de persoane dintr-o locație, fie că este vorba de mai multe camere sau de o întreagă clădire. Printre utilizatori s-ar putea număra administratorii de clădiri, proprietarii de imobile care doresc să monitorizeze dacă în clădiri se organizează evenimente de amploare fără autorizație sau proprietarii de magazine care doresc să cunoască numărul de clienți.

wifisensing
Wifi Sensing

De asemenea, tehnologia poate fi utilizată pentru a detecta obiecte ascunse, cum ar fi armele, ceea ce ar putea reprezenta un serviciu de securitate cu costuri reduse și ușor de implementat pentru administratorii de clădiri”, se arată în analiză.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dominația Tesla în Norvegia și Suedia ridică semne de întrebare

Mașini electrice vs. mașini clasice: 3 lucruri bine de știut

Când va fi disponibil Xiaomi 13 Ultra în Europa? Iata informatiile de ultima ora