Viena este cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante capitale ale muzicii din lume. Fiecare an, în prima zi a anului, oamenii se adună în fața televizoarelor pentru a urmări Concertul Extraordinar al Filarmonicii din Viena. Muzica strălucitoare a acestui oraș de pe malul Dunării îi face pe spectatori să se bucure și să se îndrăgostească de frumusețea acestui oraș.
Viena a fost căminul unor muzicieni renumiți precum Johann Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Gustav Mahler, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Joseph Haydn, Anton Bruckner și mulți alții. Oamenii din Viena s-au bucurat de creațiile lor și le-au ridicat monumente exprimându-și astfel admirația pentru muzică și dorința de a adăuga noi frumuseți orașului. De exemplu, Viktor Tilgner a ridicat o statuie a lui Mozart în Grădina Imperială, Caspar Zumbusch a creat o statuie în bronz a lui Beethoven în 1880, iar famoasa Statuie a lui Johann Strauss din Stadtpark domină parcul.
Societatea Prietenilor Muzicii
Un simbol al iubirii pentru muzică din Viena este „Societatea Prietenilor Muzicii”, construită de Teophil Hansen între 1867-1869. Această instituție, cunoscută mai ales sub numele de „Asociația Muzicală”, este sediul Filarmonicii din Viena și adevărata „casă” a muzicienilor. Acustica perfectă a Salii Mari sau Sala Aurită, unde are loc celebrul concert de Anul Nou, impresionează atât interpreții cât și spectatorii, iar decorurile elegante și aranjamentele florale contribuie la faima acestui clădire.
„Societatea Prietenii Muzicii” a fost înființată în 1817 și a luptat pentru ridicarea acestui clădire, însă datorită problemelor politice și sociale, visul membrilor s-a realizat abia după 50 de ani.


Filarmonica Vieneza.
Nu putem vorbi despre istoria muzicii vieneze fara a mentiona cel mai important ansamblu muzical al orasului, Filarmonica Vieneza. Infiintata in 1842, aceasta institutie a adunat sub aripa sa cei mai talentati muzicieni ai vremii, contribuind astfel la consolidarea prestigiului muzicii vieneze.


Nu putini sunt aceia care isi doresc sa asiste la un concert al Filarmonicii Vieneze, unde muzica, arta si arhitectura se imbina armonios intr-un spatiu unic, Sala Aurita. In afara de concertul de Anul Nou, aceasta institutie organizeaza in fiecare sezon numerose concerte, unde publicul poate asculta muzica clasica, dar si opere sau balet.
Pe langa Filarmonica, Viena gazduieste numeroase alte institutii muzicale si teatre de opera, precum Teatrul de Opera Stat, Teatrul de Opera din Viena, Teatrul de Opereta sau Palatul Muzicii. Acestea contribuie la perpetuarea traditiei muzicii vieneze si la oferirea publicului a numeroase momente muzicale unice.
Muzica contemporana in Viena
In ceea ce priveste muzica contemporana, Viena nu cunoaste nici ea un deficit. In oras sunt prezente numeroase cluburi si baruri unde se poate asculta muzica live, precum Jazzland, Porgy & Bess sau B72. Acestea ofera publicului ocazia de a descoperi noi artisti si de a se bucura de muzica live in cadrul unui ambient placut.
In afara de muzica, Viena este un oras cu o istorie bogata, unde arhitectura, artele si cultura se imbina armonios. Muzeul de Arta de pe ringstrasse, Palatul Imperial sau Muzeul Sissi sunt doar cateva dintre atractiile turistice care merita vizitate.
Concluzie
In concluzie, Viena poate fi considerata cu usurinta orasul muzicii, unde muzica clasica, contemporana si arta se intalnesc intr-un spatiu unic. Fie ca este vorba de un concert al Filarmonicii, o reprezentatie la Teatrul de Opera sau o seara petrecuta intr-un club de jazz, Viena ofera publicului o multime de oportunitati de a se bucura de muzica si de a se conecta cu aceasta.


Urmărește-ne și pe Google News